ALA weer op reis

Op vrijdag 4 oktober bezoekt een groepje ALA - leden en introducees de fototentoonstelling van de KLM in het Stadsarchief van Amsterdam: Let’s Fly Away. Het kan nog net want na KLM’s 100ste verjaardag op de 7de wordt de tentoonstelling beëindigd.

De rondleiding

Na het welkomst kopje koffie worden we rondgeleid door Cecile Ogink. Zij werkt bij het MAI, ’t Maria Austria Instituut, waar KLM haar fotoarchief heeft ondergebracht. Een grote hand heeft ze gehad in het uitzoeken van de foto’s en het samenstellen van de tentoonstelling. Het is mooi geworden. De foto’s van verschillende grootte (in prachtig zwart-wit, soms kleur) hangen op antracietachtig zwarte borden. Het geheel geeft een verzorgde uitstraling en de nepstewardessen aan de zijkant, in historisch en modern uniform, nodigen je uit om tussen de twee rijen met foto’s door te lopen en te kijken en te kijken.Elke foto heeft zijn eigen verhaal zo vertelt Cecile. Een hele grote familie voor een Connie: ze gaan emigreren. Die jongen van 11 op de trap om aan boord te gaan voor zijn eerste vlucht: hij heeft er zo lang voor gespaard. Een celebrity, en nog eentje. Die dalende Electra boven het platform van Schiphol 28 vol met DC-2’s of DC-3’s, het laden van de post of bijzondere auto’s, kinderen getrakteerd en slapen in de‘overhead lockers’: een levendige uitwisseling van weetjes ontstaat in de groep. Kennis is ook bij menige deelnemer aanwezig, herkenning over en weer. Voor de ‘terugweg’ is nog een derde rij met foto’s te bekijken, nu aangevuld met historische voorwerpen zoals die prachtige porseleinen borden, het bestek en natuurlijk ook een vitrine met fraai opgestelde KLM-huisjes.

Tentoonstelling vanwege 100 jaar luchtvaart: ‘Noord Vliegt’

Na een gezamenlijke lunch in het Stadsarchief vertrekken we per metro van station Vijzelgracht naar Noord, station Noorderpark. Vandaar is het een klein stukje lopen naar het museum Amsterdam Noord dat in het oude Badhuis is gevestigd in de oude wijk Vogelbuurt. Prachtige, authentieke huizen, gerenoveerd natuurlijk. Daar is de tentoonstelling vanwege 100 jaar luchtvaart: ‘Noord Vliegt’ (t/m januari 2020). We worden gastvrij ontvangen door één van de vrijwilligers. Ze vertelt over het museum, de tentoonstelling en de wijk, informatief en leerzaam. Daarna kijken we zelfstandig rond. Beneden alles over 100 jaar luchtvaart: modellen, foto’s, gedetailleerde overzichtskaarten over de lokatie van de Fokkerfabrieken en ELTA. Boven een kleine filmzaal en een maquette van het Badhuis uit vroeger tijd.

Het ELTA terrein

Sommigen van ons lopen na afloop nog even door naar de noordelijke kant ‘v.d. Pekbuurt’ en het Johan van Asseltkanaal. Daar bij het NH - hotel, waar ook een herinnering aan 100 jaar luchtvaart is, was ooit ELTA.

We kijken terug op een prettig bezoek, Jan Hemink, ALA - bestuur.