Op 8 augustus rond 4 uur in de ochtend is Charles Kerstens rustig overleden, meldde zijn vrouw Hermelinde aan enkele intimi.

Charles was als medewerker van het Verenigingsbureau onder meer accountmanager Zweefvliegen. Hij hield de eerste jaren met de secretariaatsmedewerker kantoor op Papendal; dicht bij huis en in een prachtige omgeving. De vogels zaten er voor het raam…

Actief zweefvlieger

Charles was vanaf zijn jonge jaren zweefvlieger en was aanvankelijk lid van de club in Nistelrode. Als wedstrijdvlieger kende hij zweefvliegers uit heel Nederland. “Hij was redelijk fanatiek, maar het moest ook gezellig zijn, het sociale element was minstens zo belangrijk” zegt een collega wedstrijdvlieger uit die tijd. We hebben het wel over meer dan 20 jaar geleden….

.. en daarna andere keuzes

Charles stopte als actief zweefvlieger; hij zei daar zelf over dat hij alles wel had meegemaakt en kreeg andere prioriteiten in het leven. Zeer betrokken bij zijn gezin (echtgenote Hermelinde, een zoon Dirk en een dochter Karlijn). Actief in de ruimtelijke ordening. En toen er in 2014 een opvolger werd gezocht voor de accountmanager Zweefvliegen koos hij ervoor om dat in deeltijd te gaan doen. Hij zette zich in voor tal van vraagstukken onder andere de relatie met de Luchtmacht en een subsidieregeling voor jonge zweefvliegers, en ondersteunde het Afdelingsbestuur Zweefvliegen in algemene zin, functioneerde praktisch als secretaris. Opmerkelijk was dat hij naast zweefvliegen ook de nieuwe tak van luchtsport: drone vliegen, al vroeg oppakte. Hoe zou je daar als KNVvL een rol in kunnen spelen? Dat pionierswerk sprak hem aan.

ziek zijn - en ermee omgaan

Charles werd ziek in het late voorjaar van 2019. Een slecht bericht. In november meldde hij zelf in de Nieuwsbrief van de KNVvL over zijn ziekte. https://www.knvvl.nl/nieuws/medewerker-aan-het-woord-charles-kerstens

Er bleek toch telkens weer een behandeling aan te slaan, maar ten koste van veel levenskwaliteit. Hij kon creatieve woorden vinden bij de bijverschijnselen.. Met de beperkte energie wist hij toch nog lang contact te onderhouden en erop uit te trekken; vorige zomer met de camper naar de Hautes Alpes en Bretagne, in het voorjaar met deze en gene een coffee-to-go bij hotel Warnsborn en ook begin juli er nog op uitgetrokken.

Behalve het vliegen was hij ook actief in het organiseren van toertochten voor liefhebbers van mooie auto’s en was hij een fan van Max Verstappen. Die twee hobby’s combineerde hij dan weer in het bedenken van een slogan voor (aerobatic) zweefvliegen: “Ervaar de g-krachten zoals Max Verstappen! “

afscheid

Het ABZ denkt - evenals heel veel zweefvliegers - in vriendschap terug aan onze Charles en we leven mee met zijn echtgenote en zoon en dochter.

Het afscheid heeft inmiddels in kleine kring plaatsgevonden. Op verzoek van de familie is pas na het afscheid het overlijden van Charles in bredere kring bekend gemaakt.

Zie ook KNVvL | In memoriam: Charles Kerstens