Wie zijn de mensen van het verenigingsbureau van de KNVvL? Om dit duidelijk te maken gaan wij maandelijks een collega aan het woord laten. Wie zijn zij, wat doen ze en waarom kiezen zij voor de KNVvL. Deze keer is het woord aan Charles Kerstens. Hij werkt ruim vijf jaar bij de KNVvL als accountmanager Zweefvliegen en medewerker Operations. Hij heeft al veel ontwikkelingen meegemaakt.

Welke ontwikkeling heeft de meeste indruk op je gemaakt?

De ontwikkeling van drones. Dat is echt snel gegaan. Een professor van de TU Delft noemde de drones de derde revolutie in de luchtvaart. Dit na de gebroeders Wright en de uitvinding van de straalmotor. Van een geheimzinnig militair wapen naar een speelgoedje en door naar een nu al onmisbare toevoeging in vele sectoren zoals bijvoorbeeld landbouw, fotografie en inspectie. De onbemande luchtvaart heeft een enorme vlucht genomen en op dit moment is het einde ervan nog steeds niet in zicht.

Waarom werk je bij de KNVvL?

Ik heb jaren in de commerciële advieswereld gewerkt en me met grote ontwikkelingsprojecten beziggehouden. Die wereld had ik wel gezien op een gegeven moment. Vanaf mijn 14e heb ik jaren aan zweefvliegen gedaan en geweldige avonturen meegemaakt. Ook mijn vader en broers waren zweefvliegers. Later ben ik gaan modelvliegen; werpen met zweefvliegtuigen, ofwel klasse F3K. Toen ik hoorde van de vacature bij de KNVvL afdeling Zweefvliegen vond ik dat wel bij mij passen in die fase van mijn leven. Even wat minder commercieel en meer mijn hart volgen. Mijn diplomatieke ervaring komt in deze functie goed van pas. Een goede samenkomst van interesse, ervaring en kennis en kunde.

Wat doe je bij de KNVvL?

Als accountmanager Zweefvliegen ben ik onder andere liaison richting Defensie. Meerdere clubs van de KNVvL vliegen op militaire terreinen en dan is het belangrijk dat de verhoudingen goed blijven. Ik ben ook nauw betrokken bij de iFly-regeling met EPST en fungeer als kerntaak een spin in het web voor eigenlijk alle zweefvliegzaken en het bestuur Zweefvliegen.

Vanuit Operations doe ik veel voor de Model- en Dronevliegers. Er komt nieuwe Europese regelgeving aan. De contouren zijn bekend, maar de overheid moet er nog de eigen couleur locale aan toevoegen voor het implementeren van de regels in Nederland. Hiervoor is regelmatig overleg met verschillende partijen zoals belangenverenigingen voor drones. Ook modelvliegers gaan met deze regeling van doen hebben tot aan de grote jongens met echt zware drones.

Hoe ziet een werkweek eruit?

Normaal gesproken zeer afwisselend met vele overleggen overdag en ook in de avonden en het weekend. Maar op dit moment werk ik al een tijd niet. Dit komt omdat bij mij longkanker is geconstateerd, in een vergaande fase. Ik krijg chemokuren en ik kan zeggen dat dat erg pittig is. Het is een aanslag op je hele lichaam: niet alleen op de ‘foute’ cellen, maar ook op de cellen die wel goed voor je zijn. Momenteel heb ik daarom een vrij laag energieniveau. Gelukkig wordt mijn werk goed overgenomen door mijn collega’s.

Waar verbaas jij je weleens over?

Dat af en toe dingen zo lang duren voordat er een beslissing genomen wordt. Ik ben van het doorpakken. Ergens urenlang over door debatteren heb ik gauw gezien. Geef een klap erop en door!

Wat vind je interessant aan je werk?

Dat ik met zoveel verschillende types te maken heb. Dat maakt het leuk maar ook wel eens lastig. Gelukkig kan ik aardig snel door mensen heen prikken en dan heb je snel de mensen met je mee. Het team in Woerden maakt het werk extra leuk en ook bijzonder. Ze sturen me regelmatig leuke dingen toe nu ik thuis zit. Kaarten met lieve teksten, een boek over Formule 1, een vlog over de verbouwing of een half cartoonverhaal met foto’s van het personeelsuitje. Met uiteraard tekst- en denkballonnetjes voorzien van grappig en scherp commentaar.

Als je kan vliegen, waar zou je dan heen vliegen?

Dan vlieg ik in een baan rond de aarde om onze fragiele dampkring te aanschouwen en het luchtledige te ervaren.

Wat is voor jou het belangrijkste van alle spullen op je bureau?

Mijn mobiele telefoon. Die is echt onmisbaar voor mij. De rest is te organiseren.

Welke collega zou jij de volgende keer aan het woord willen laten? En waarom?

Frouwke Kuijpers! Zij werkt al behoorlijk wat jaren bij de KNVvL en heeft een nog veel langere geschiedenis binnen zweefvliegend Nederland en daarbuiten. Frouwke heeft de meeste zweefvliegtaken van mij overgenomen. Als bijna-oudste collega heeft ze ook een beetje de rol van moederkloek van het team, en dat is een compliment!