Op zaterdag 23 juni wordt in het kader van het herdenken van de Zuidelijke waterlinie op een vijftal locaties parachute gesprongen. Twee parachutistenclubs (van Rotterdam en Seppe) en de KNVvL verzorgen de civiele parachutisten; de Defensie Para School (DPS) regelt de militaire springers. De sprongen worden uitgevoerd door de vliegtuigen van de paraclubs, een Duitse Airbus A400 en door DPS militairen uit de C-130.

Tevens vindt een historische formatievlucht plaats langs de vijf locaties door de C-130 en twee Harvards. De landingsplekken zijn alle vlakbij oude militaire stellingen: Fort de Roovere bij Halsteren, Fort Sabina in Heijningen, Kleine Schans te Terheijden, Fort Isabella in Vught en Gemaal van Sasse in Grave.

Deze indrukwekkende 'parachutesprong van verbinding' heeft als doel de Zuiderwaterlinie in zijn geheel als waardevol gebied op de kaart te zetten en de verbindende kracht van cultuur en erfgoed onder de aandacht te brengen.

De linie vanuit de lucht zien is spectaculair. Het is een aangelegd stelsel van forten, vestingsteden en inundatiegebieden.

De para's wacht een warm onthaal in de vorm van het Zuiderwaterlinie Festival: een officieel ontvangst door de burgemeester en wethouder en een cultureel, feestelijk programma waarbij muzikale en theatrale talenten uit de stelling hun kunsten vertonen. Plaatselijke verenigingen, horeca, bedrijven en scholen zijn actief betrokken bij het Zuiderwaterlinie Festival. Ook wordt een symbolisch piketpaaltje geplaatst, dat vooruitwijst naar de mars die van 16 t/m 23 september 2018 plaatsvindt.

Iedereen is welkom om naar De Sprong te komen kijken en aansluitend het Zuiderwaterlinie Festival te bezoeken. Nu hopen op goed (spring)weer!

Meer informatie is te vinden op zuiderwaterliniefestival.nl of in de bijlages:
Indrukwekkende 'parachutesprong van verbinding
De Sprong & Zuiderwaterlinie Festival