Skydive Hoogeveen 50 jaar

In 2020 bestond Skydive Hoogeveen 50 jaar. Om dit te vieren besloot de club om met 50 personen een vrijevalformatie te maken. Corona gooide echter roet in het eten en het plan werd met een jaar uitgesteld.

Extra zuurstof en vliegtuigen

Bij zo'n grote formatie komt heel wat kijken. Er is extra tijd in vrijeval nodig en daarmee dus meer hoogte. 18.000ft, oftewel ongeveer 5,5 km hoogte konden LVNL en Dutchmil faciliteren voor het evenement. Dat betekent dat iedereen aan boord aan de extra zuurstof moet. Ook zijn er extra vliegtuigen nodig. Drie Cessna Caravans moeten beschikbaar zijn om deze grote groep in formatie op hoogte te brengen.

Uniek in Nederland

Al deze zaken waren prima geregeld. De enige factor die rest is het weer. En je raad het al, die liet het afweten. Van de drie geplande dagen bleef slechts de zondagmiddag over om de vrijeval formatie poging te doen. Dat bleek (net) weinig. Er konden slecht 3 sprongen worden gemaakt met als beste resultaat een 49 man/vrouw formatie. Bijna compleet dus.

Dit soort grote vrijeval formaties zijn uniek in Nederland. Dus al met al toch een succes die prachtige plaatjes heeft opgeleverd.

Foto's

Met dank aan Fonsz Kriegsman, Leo de Bruin en Frank Stavast voor de foto's!