Schermvliegers worden regelmatig verward met parachutisten. Dit is goed te begrijpen, omdat beiden gebruik maken van doek en lijnen. Schermvliegen en parachutespringen zijn echter geheel verschillende sporten! Een sport die veel dichter bij het schermvliegen ligt is deltavliegen. Deltas zijn wel duidelijk te onderscheiden van schermvliegtoestellen, maar ook tussen deze twee sporten zijn grote verschillen. Daarom volgt hier een uitleg over de verschillen tussen de disciplines.


Schermvliegen of Parachutespringen
Een schermvlieger is ontworpen voor zweefvliegen. Een parachute is ontworpen om na een vrije val te kunnen openen en zo de valsnelheid te verminderen en dus veilig te kunnen landen. Een van de belangrijkste verschillen is dat bij schermvliegen met een geopende, vliegende schermvlieger wordt gestart. Bij parachutespringen is de parachute tijdens het springen opgeborgen en wordt pas geopend op het moment dat de val geremd moet worden. Met andere woorden: een parachutist gaat naar beneden met een gesloten scherm, een schermvlieger gaat omhoog met een geopend scherm.

Visueel is het verschil duidelijk te zien. Parachutes zijn klein en hebben grote luchtkamers. Schermvliegtoestellen zijn groter en slanker. Met de slankheid wordt bedoeld de verhouding tussen de spanwijdte en de gemiddelde afstand van de voor- naar de achterzijde van de vleugel. Let in de afbeeldingen hieronder op de verhouding tussen het schermvliegtoestel/piloot en de parachute/parachutist. Een schermvliegtuig kan door haar veel grotere slankheid vanaf dezelfde hoogte een veel grotere afstand afleggen dan een parachute en blijft langer in de lucht.Bij schermvliegen "spring" je dan ook niet van een berg, maar je start al lopend van een glooiende helling tot het scherm je van de grond tilt en je vliegt. Of je start aan een lier, iets dat met een parachute niet of nauwelijks mogelijk is.

Schermvliegen of Deltavliegen
Een schermvliegtuig krijgt zijn vorm door de wind. De vleugel bestaat uit luchtkamers (cellen) die zich met lucht vullen. Een deltavliegtuig (zeilvlieger, hangglider) is een zweefvliegtuig van stevig doek met een aluminium frame dat voor de start opgebouwd wordt. Opgevouwen wordt een deltavliegtuig in lange zak van een paar meter vervoerd en het geheel weegt enkele tientallen kilos. Een scherm is een stuk eenvoudiger te vervoeren. Opvouwen, in een grote pakzak doen die je vervolgens op je rug mee kan nemen. Een standaard pakzak worden op vliegvelden meestal ingecheckt als normale bagage of sportbagage.

Een delta is vrij gemakkelijk te starten, en daarbij minder gevoelig voor windvariaties dan een schermvlieger.Ook kunnen deltas bij hogere windsnelheden starten. De prestatie van een delta is beter dan dat van een schermvliegtoestel, met name wat betreft glijhoek en topsnelheid. Ook is hij door zijn aluminium frame minder gevoelig voor turbulentie, zodat hij nog veilig kan vliegen bij weercondities die voor een schermvlieger riskant zouden zijn.