Voor Nederland komen Edu Mertz bij de heren en Laura Surink bij de dames uit tijdens het EK/Worldcup Speedskydiving in Dunkeswell, Engeland. Het evenement vindt plaats van 12 tot en met 15 augustus. Bij speedskydiving moeten parachutespringers een zo groot mogelijke snelheid in de vrije val bereiken.

Speedskydiving

Het bereiken van een zo groot mogelijke snelheid in de vrije val kan alleen als je recht naar beneden duikt, zodat de luchtweerstand het kleinst is. In deze houding versnel je voortdurend. De kunst is natuurlijk om deze houding vast te houden, als je eruit schiet is je kans op de hoogste snelheid direct voorbij. De snelheid wordt gemeten door middel van GPS. Voorheen werd die gemeten met luchtdruk maar aangezien die variabel is en ook kon fluctueren afhankelijk van de positie van armen en handen is hiermee gestopt. Inmiddels liggen de hoogste snelheden boven de 500 km/u. Zo hard dat je tijdig af moet remmen omdat anders de opening van de parachute de pijngrens overschrijdt.

Nederlanders

De Nederlandse deelnemers zijn alle twee huidig Nederlands kampioen en trainen bij Paracentrum Teuge. De afdeling Parachutespringen wenst ze veel succes toe. Daarbij is Bert Ham uit Apeldoorn Hoofdscheidsrechter. Voor meer informatie wordt verwezen naar de website van de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd zijn online de scores te vinden.