Veel van onze leden (model)vliegen tijdens hun vakantie in Frankrijk of gaan er naar toe voor wedstrijden/meetings. Er zijn helaas in Europa nog geen erkenningen van elkaars brevetten of andere documenten, dus je zult moeten voldoen aan de Franse eisen. De gehele procedure staat erg duidelijk op Finesseplus.org.

Het komt er op neer dat je jezelf op de site van de Franse overheid moet aanmelden, zodat je jezelf in kunt registreren als modelvlieger. Daarna kun je je modellen, tenminste als ze zwaarder zijn dan 800 gram, die je mee wilt nemen, registreren op die site. Print de documenten uit en neem ze mee.
Vervolgens moet je een online training doen, dat lukt binnen één uur en dat kun je afsluiten met een test. Daar moet je wel 100% scoren, maar geen zorg, je kunt hem direct weer opnieuw starten en de verkeerde vragen nu wel proberen goed te doen. Ook dit uitprinten en meenemen.

Aan het geheel zijn géén kosten verbonden. Wij hebben als modelvlieger de procedure doorlopen en het is goed te doen. Het geldt voor modelvliegen én voor drones.

Let op, de boetes voor het illegaal vliegen zijn niet mis, bv. betrapt worden boven een kerncentrale of als je een verkeersvliegtuig hindert, kunnen oplopen tot 75.000 euro plus gevangenisstraf!

Verder het advies om je verzekerings papieren van de KNVvL en/of je eigen WA verzekering (moet wel duidelijk zijn dat modelvliegen niet uitgesloten is, komt bij enkele verzekeringen voor), mee te nemen. Je bent overigens via de KNVvL verzekering verzekerd voor schade aan derden tot een maximum van 1 miljoen euro.