Foto: Een Burgemeester, een Commissaris en drie voorzitters..

Op 13 mei is het nieuwe vliegveld van Zweefvliegcentrum Noordkop uit Slootdorp officieel geopend. Het centrum moest verhuizen door de komst van nieuwe windmolenparken. De opening is verricht door de commissaris van de koning van Noord-Holland Arthur van Dijk en burgemeester Rian van Dam van Hollands Kroon. Zij hadden de doopvlucht.

Behouden zweefvliegveld

Vanuit de KNVvL was onder andere voorzitter Ronald Schnitker aanwezig. In zijn openingsspeech zei hij dat het realiseren van een nieuw
zweefvliegterrein ergens in Nederland tegenwoordig heel bijzonder is. "De laatste jaren raken we alleen maar zweefvlieglocaties kwijt” en wees daarbij op de sluiting van militaire vliegbases waarop ook zweefvliegen plaatsvond, het verdwijnen van zweefvliegen op het vliegveld Eindhoven vanwege de onstuimige groei van Eindhoven Airport, de aanleg van een zonnepanelenpark precies op de lierbaan van de zweefvliegclub op Ameland en de bedreigingen voor de zweefvliegclubs op de locaties Noordoostpolder en Biddinghuizen als gevolg van de ontwikkeling van Lelystad Airport. Zijn volledige openingsspeech is hier onder terug te lezen.

Bestand Type Grootte
190513 Toespraak Ronald Schnitker pdf 405,125 kB
Commissaris en Burgemeester
Commissaris en Burgemeester