Het is winter, bij de meeste clubs wordt vooral onderhoud gepleegd en er worden plannen gemaakt voor het komende vliegseizoen. Al eens gedacht aan het vliegen van een wedstrijd? Wedstrijdvliegen is heus niet alleen voor toppiloten en vliegers met kernploeg ambities. Wedstijdvliegen is vooral leuk. Van het vliegen in een wedstrijd word je een betere zweefvlieger. Door samen te vliegen met anderen heb je een directe vergelijking met je eigen vliegen. Daardoor leer je méér en sneller dan als je alleen vliegt en ga je beter overland vliegen.

geen overlandweer maar wel een wedstrijd...

Tijdens wedstrijden vlieg je vaak ook op dagen dat je normaal gesproken wellicht niet overland zou gaan en ontdek je dat er vaak veel méér mogelijk is en dat je méér kunt dan je zou denken. Tenslotte is wedstrijdvliegen ook heel goed voor je sociale zweefvliegleven. Je leert op wedstrijden veel andere piloten kennen. Je vliegt samen en deelt ervaringen.

Hoe begin je?

Als je een voorzichtige start wilt maken met wedstrijdvliegen, kun je overwegen om deel te nemen aan de Nationale Junioren Wedstrijd in Venlo (zie foto voor een beeld van deze wedstrijd in 2019) . Samen met collega-debutanten vlieg je onder begeleiding van ervaren coaches opdrachten die zijn aangepast aan het niveau van de deelnemers. Daarna kun je doorstromen naar de Zomerwedstrijden in Malden. Een leuke wedstrijd waar je je bovendien kunt kwalificeren voor de Nationale Kampioenschappen. Die worden ieder jaar gehouden op Terlet. Tijdens de NK ontmoeten breedte- en topsport elkaar. Ambitieuze vliegers strijden om een plek in de kernploeg en de betere recreatieve wedstrijdvliegers genieten van het wedstrijdvliegen op het hoogste podium van Nederland.

Wedstrijdvliegen? Gewoon doen!

En.. noteer alvast: De 49e Nationale Junioren Wedstrijd 2020 staat gepland op 1 t/m 8 augustus te zweefvliegveld Venlo bij de Venlo Eindhoven ZweefvliegClub.

Inschrijving opent rond de start van het vliegseizoen.