SION en TABOE zijn voor de meer ervaren zweefvliegers redelijk gevestigde begrippen binnen zweefvliegend Nederland. Maar SION en TABOE zijn juist bedoeld voor de minder ervaren zweefvlieger die na het behalen van zijn brevet verder wil. Ter herinnering, SION (Stichting Integraal Overlandvliegen Nederland) is bedoeld voor de beginnende overlandvlieger. De bovenkant van de SION doelgroep heeft zo rond de 7 overlands.

TABOE (Training Aan Beginnende Overland Experts) is juist voor de zweefvlieger die al wat overlands gevlogen heeft en zich verder wil ontwikkelen in het overlandvliegen en wedstrijdvliegen. Zeg vanaf Nationale Junioren Wedstrijd niveau is de TABOE doelgroep.

Overlandvliegen is leuk, laten we het gaan doen!

* SION heeft als doel het stimuleren van het overlandvliegen in een ontspannen sfeer en zonder wedstrijdelement. Bij de meeste clubs ontbreekt het aan een duidelijke vervolgopleiding tot overlandvliegen (VVO2). Zeker wanneer er binnen de club een beperkte overlandcultuur heerst en overland vliegen niet gestimuleerd wordt, zijn er tal van drempels te nemen voordat een prille SPL-houder zijn eerste overland(s) gaat vliegen. Ophalers, materiaal en vervoer moeten geregeld worden en last but not least, hoe staat het met de vluchtvoorbereiding? Op de dag zelf (lokale regels op het vreemde veld, meteo, notams, route, briefing door instructeur) en op de lange termijn (overlandvlieg theorie in de winter).
Allemaal zaken die de voor de beginnende overlandvlieger nieuw zijn en tegelijk op hem af komen. SION wil deze drempels wegnemen voor beginnende overlandvliegers .

* TABOE heeft hetzelfde doel als hierboven, maar gaat uit van een al aanwezige basis overlandvlieg ervaring. Optimalisatie van het overlandvliegen , tactische beslissingen en snelheid maken worden nu belangrijker.