Het vliegseizoen is inmiddels weer begonnen. Om te zorgen dat de overlandvliegers goed voorbereid op weg gaan organiseerden de CLR (luchtruim en Radio). CVZ (Veiligheid) en CWS (wedstrijden) samen een dag voor de spraakmakers van alle clubs; zij zouden deze informatie in hun clubs dan weer kunnen gebruiken om de leden te ondersteunen, met een veiliger overlandpraktijk als resultaat.

Natuurlijk kwamen er veel vragen en antwoorden voorbij; er was echter een vraag zonder antwoord:

Verplichting om contact op te nemen??? Het is toch ......

AIP SUP 04/2021 TIME-DEPENDENT AIRSPACE CLASSIFICATION TMAS

Tijdens de door de CVZ, CLR en ABZ georganiseerde vluchtvoorbereidingsdag 29 januari jl. is er een vraag gesteld betreffende “SUP 04/2021 TIME-DEPENDENT AIRSPACE CLASSIFICATION TMAS”.
Het betreft voetnoot nr. 2. BTN 2100-1700 (2000-1600) VFR traffic contact Dutch MIL Info 132.350

Het is luchtruimklasse E, het is geen RMZ en toch een ‘contact’ verplichting? Hoe dit te interpreteren?

.. en het antwoord... Met dank aan de AC Salland die dit voor ons heeft uitgezocht.

Het antwoord van CLSK: Via LVNL/AIS heb ik uw vraag en opmerking ontvangen. Hierbij wil ik aan u terugkoppelen dat we een nieuw supplement gaan uitgeven waarin we de voetnoot waar u naar verwijst gaan wijzigen naar het volgende: BTN 2100-1700 (2000-1600) FIS provided by Dutch MIL Info 132.350.

Uw veronderstelling klopt helemaal. VFR verkeer is in klasse E niet verplicht op te roepen, en dat is ook niet onze intentie geweest. De formulering is inderdaad te dwingend.