In de rubriek Organisatie van de KNVvL site staat over de Ledenraad:

"De ledenraad functioneert als hoogste orgaan van de KNVvL. De afgevaardigden zijn nadrukkelijk geen belangenbehartigers van afdelingen, maar behartigen de belangen van de gehele vereniging en alle afdelingen gezamenlijk.

De drie belangrijkste taken van de ledenraad zijn:

=>Algemeen belang behartigen.
=>Input leveren op strategisch en beleidsniveau voor het beleid van de KNVvL.
=>Controle van de uitvoering van het beleid op hoofdlijnen en hoofdzaken. "


Wie zitten er nu voor de afdeling Zweefvliegen in de Ledenraad ?

Op basis van ons ledenaantal hebben we 6 afgevaardigden en 6 plaatsvervangers: Lonneke Alsema, Erik Berendes, Frank Berkhout, Joeri Bierings, Hans Eisink, Sibout Gooszen, Robert Jungblut, Charles de Leeuw, Jos van Valkengoed, Matthijs van Waveren. Tussentijds zijn er 2 mensen uitgevallen; een van hen was Chris de Jong, die vorig najaar plotseling overleed.

• Zittingstermijn is 3 jaren; voorjaar 2024 weer circa 4 nieuwe leden nodig !!
• Jaarlijks worden leden aangedragen door Afdelingen KNVvL
* Stemmen gelden alleen als leden ook in vergadering aanwezig zijn

=> Op korte termijn dus 6 nieuwe leden / plaatsvervangers nodig!

Waar gaat het over in de Ledenraad?

De afgelopen periode ging het veel over zaken die niet goed liepen binnen de Vereniging; er was veel herstelwerk nodig en in de Ledenraadsvergaderingen met het Hoofdbestuur leidde dat nogal eens tot strijd. Maar zo zijn veel zaken opgelost. Er is meer duidelijkheid over de bestuurlijke verhoudingen, het inzicht in de financiën is sterk verbeterd en er zijn duidelijker afspraken over de inzet van de mensen van het Verenigingsbureau, onze betaalde professionele ondersteuning. Nu kunnen we constructief verder bouwen en is er ruimte voor inhoudelijke zaken: "We hebben het weer over Vliegen!".

Thema's voor de komende jaren zoals verwoord door Ledenraadslid Charles de Leeuw in de ALV Zweefvliegen van juni jl:

2023: Focus op externe belangenbehartiging. Jaarplan 2023, o.a.:

•Afronden aanpassing statuten deel 2, en update HHR en andere interne onderwerpen ook in samenwerking met NOC*NSF (bv MKE, Gedragscode)

•Belangenbehartiging: Lobby/Stakeholdersplan, Afstemming ministeries, Luchtruimherziening, EAS, EASA

•Ontwikkelen als gekwalificeerde organisatie voor luchtsport en luchtvaart

•Ledenwerving en ledenbehoud

-> Van interne herstel, naar 2023 als eerste inhoudelijke beleidsjaar voor huidige HB

Spreekt het je aan of weet je iemand..

Vertegenwoordiger zijn van de afdeling Zweefvliegen in de Ledenraad, biedt jou een inkijk in het reilen en zeilen van een vereniging met 15 (al dan niet 'vliegende' ) afdelingen; je bent in gesprek met het Hoofdbestuur over beleid en uitvoering en over de inzet van het Bondsbureau. Niet ieder van onze ruim 3500 zweefvliegers zal dit aanspreken - maar we zoeken er nu 6!


... Ledenraadslid, of bestuurslid, of toch in een commissie?

We zoeken nu mensen voor het Afdelingsbestuur, voor verschillende commissies én voor de Ledenraad. Elke klus heeft zijn eigen karakter: meer inhoudelijk, meer bestuurlijk, gericht op eigen luchtsport of breder, meer of minder intensief.

Zonder al deze vrijwillige inzet van zweefvliegers buiten de eigen club, kan het niet werken. Je doet het eigenlijk ook voor je eigen club!

Interesse? Meld je aan bij [email protected]