http://melden.vliegveiligheid.nl

De afgelopen periode is er door de CVZ en partner Comaxx gewerkt aan een verbeterde versie van het meldportaal – en die is inmiddels operationeel!

Waarom?

Het melden van voorvallen (incidenten en ongevallen) is belangrijk om vliegen veilig te houden en veiliger te maken! Het is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een belangrijke eerste stap om leren van onze ervaringen mogelijk te maken. Na ontvangst van een melding kunnen er binnen een club maatregelen getroffen worden, niet om iemand te straffen, maar om herhaling van gevaarlijke situaties te voorkomen en de vliegveiligheid te verbeteren!

Wat is nieuw?

Er zijn voor melders een aantal verbeteringen doorgevoerd die melden nog gemakkelijker maken dan het als was, de grote verbeterslag zit ‘m echter in de ‘backend’.

Het is voor veiligheidsmanagers nu mogelijk om in te loggen en de meldingen die betrekking hebben op hun club te zien en te beheren als deze door de melder naar de club zijn doorgestuurd. Er zijn o.a. functionaliteiten om met de melder te communiceren, de melding aan te vullen, in te delen met een risico matrix en bijvoorbeeld onderzoeksresultaten te uploaden. Het is ook mogelijk om geanonimiseerde meldingen van andere clubs in een beknopt formaat in te zien. Naast het leren binnen de eigen club wordt zo het leren op nationaal niveau mogelijk, om dit gemakkelijker te maken is het ook mogelijk meldingen aan elkaar te linken.

Frank Schellenberg, de kartrekker van dit project, heeft inmiddels ook een instructievideo gemaakt om de veiligheidsmanagers te laten zien hoe je met dit meldportaal werkt.

We hopen dat het meldportaal voor clubs steeds beter aansluit op hun behoeftes, deze update is daar een belangrijke stap in.

Maak er gebruik van!

Ik maak als voorzitter van de CVZ graag van deze gelegenheid gebruik om alle veiligheidsmanagers en leden van de veiligheidsteams nogmaals op te roepen om van dit meldportaal gebruik te gaan maken voor zover dit nog niet het geval is!

De CVZ is te bereiken via [email protected]

Met vriendelijke groet, namens de CVZ,

Noah Verhoef
Voorzitter