door Alies Wanders

Op zaterdag 25 maart organiseerde de Commissie Veilig Zweefvliegen (CVZ) de jaarlijkse bijeenkomst voor veiligheidsmanagers. De CVZ was blij dat we dit jaar weer een fysieke bijeenkomst op het kantoor in Woerden konden organiseren, nadat we een aantal jaar alleen maar digitaal bij elkaar zijn geweest. De belangstelling was groot; met 34 deelnemers van 23 verschillende clubs zat de zaal vol.

De dag werd afgetrapt door Maurice Peters, Senior Onderzoeker Luchtvaart bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Maurice gaf de veiligheidsmanagers een inkijkje in de werkwijze van de Onderzoeksraad. Hierbij benadrukte Maurice de unieke rol die de OvV heeft, informatie van de Onderzoeksraad is niet vorderbaar door het OM en mag niet worden gebruikt voor strafrechtelijke processen.

De deelnemers in actie

Na deze eerste presentatie was het aan de groep zelf. De deelnemers gingen met elkaar in gesprek over de veiligheidscultuur binnen hun eigen vereniging. Hierbij ging het niet alleen over de vraag waar de clubs op de veiligheidsladder staan, maar ook over de vraag wat de clubs wel en wat ze niet laten melden door de leden, om vervolgens de stap te maken naar de vraag of je alles wat je binnen krijgt gaat onderzoeken, of dat je meldingen ook slechts voor de statistiek mag gebruiken.

Terwijl de deelnemers met elkaar in gesprek waren, werd ook de lunch bezorgd. Zodoende had men na het groepsgesprek een mooi gespreksonderwerp om tijdens de lunch met elkaar over door te praten, hoe gaat het nou eigenlijk op andere clubs en wat kunnen we van elkaar leren?

Statistieken - hoe rapporteren we

Na de lunch was het tijd voor de statistieken. De CVZ had de meldingen van het afgelopen jaar geanalyseerd op zoek naar (club overstijgende) trends. Ook hierbij werd duidelijk dat er grote verschillen zijn binnen de clubs in wat er gemeld wordt en hoeveel er gemeld word. Om volgend jaar nog meer trends te kunnen ontdekken is nogmaals de oproep gedaan om als clubs het meldportaal (Melden - Vliegveiligheid.nl) te gaan gebruiken.

Meer inzicht in het Meldportaal

Om meer inzicht te krijgen in wat er met de meldingen gedaan wordt die via het meldportaal binnen komen, stond het meldportaal als volgende punt op de agenda. De ‘achterkant’ van het portaal werd geshowd, zodat managers binnen de vereniging beter uit kunnen leggen hoe het meldportaal werkt en waarom het gebruik van het meldportaal voordelen heeft

Het onderzoek naar lage kabelbreuk

Als laatste inhoudelijke programmaonderdeel voor de borrel, stond een onderzoek naar een lage kabelbreuk op de agenda. Een belangrijk onderdeel van dit onderzoek waren simulaties aan de hand van rekenmodellen. Hiermee kon er een koppeling gelegd worden naar de presentatie van Maurice en de inzet van externe deskundige. Dit onderwerp werd een paar weken eerder besproken in de bijeenkomst voor HoT / FIE’s en daar waren al enkele belangrijke leerpunten opgemerkt: Roteren doe je liefst niet te snel; in zo’n 5 seconden. En de overtreksnelheid is een stuk hoger aan de lier..

De CVZ kijkt terug op een geslaagde dag! Wij hopen dat de veiligheidsmanagers niet alleen nieuwe kennis hebben opgedaan, maar elkaar en de commissie ook beter weten te vinden!