Egbert Veldhuizen (examinator Part 66 L) meldt het volgende:

Op donderdag 18 april 2024 kan je weer meedoen aan de theorie-examens voor de technicus bevoegdheden L1 (L1C) en L2 (L2C). Meedoen aan examens kan je ook helpen om beperkingen weg te werken of je bevoegdheid uit te breiden (b.v. met radio en transponder en/of motoren).

Zo moet je om aan een zweefvliegtuig met motor te werken altijd een L2 of L2C hebben. Dit geldt ook voor b.v. een DG-1000 T of Duo-XLT.


Oefenen? en nieuwe regelgeving

Oefenen met de stof: Alhoewel het examens betreft voor de vroegere nationale technicus bevoegdheid (AML A, B, C), kan oefenen met oude examens je wel helpen. Het helpt je een gevoel te krijgen of je de stof een beetje in de vingers hebt. Hout, lijm en motoren veranderen niet (alleen de regelgeving). Je vindt veel materiaal op De KNVvL Commissie Technische Zaken (zweefportaal.nl)

MERK OP: EASA heeft de eisen voor de theorie-examens aangepast. De theorie-examens in november en daarna lijken nog heel erg op de examens van april 2024 en daarvoor. MAAR de examens zijn inhoudelijk wat anders en het aantal vragen per module wordt bij sommige examens meer (o.a. human factors). Details kan je lezen in de actuele versie van EU 1321/2014, hoofdstuk PART 66 (en daarvan dan weer de annexes). De al behaalde theoriecertificaten blijven 10 jaar geldig.

Technicus worden - hoe gaat dat in de praktijk?

We hebben al eerder ervaringsdeskundigen aan het woord gehad over dit onderwerp. Zoals Steffen Landman die als eerste slaagde voor het examen Zweefvliegtechnicus volgens Part 66, en Jan-Peter Visser die vertelde hoe de opleiding hem is bevallen: interessant en 'te doen!'

Volgende kans: 21 november 2024

Als het je niet lukt om op 18 april a.s. mee te doen, kan je als volgende mogelijkheid voor het technicus-examen donderdag 21 november 2024 in je agenda noteren.

Inschrijving start ongeveer 1 maand van te voren.

Zet hem op, succes namens het team examinatoren (KNVVL vrijwilligers)

vriendelijke groet, Egbert Veldhuizen


Examendata & inschrijven - KNVVL Examinering Instituut (KEI) (brevet.aero)