Door Michiel Burgering

Twee goede vrienden, twee met Neo-winglets uitgeruste LS-kisten, allebei grote ambities, een club die ze van harte ondersteunt en veel, heel veel training. Het doel: samen Nederlands kampioen worden. En dat in een hele ontspannen sfeer met veel lol samen. Het lukte Marissa Starreveld-Prins (30) en Robin Smit (27) begin juni op Terlet.

Gerenommeerde familiebedrijven

Robin was eigenlijk al een beetje ‘gevestigde orde’ in het wedstrijdvliegen. Hij nam in 2015 deel aan het WK-junioren in Narromine in Australië waar hij tweede werd in de standaardklasse en hij werd afgelopen jaar zesde in de clubklasse in Montluçon in Frankrijk. Twee jaar geleden kocht hij een LS-4 die hij helemaal tunede en voorzag van Neo-winglets. Robin is ‘derde generatie’ als zoon van oud-kernploeglid Martin Smit en als kleinzoon van clubicoon Toon Frishert.

Marissa vloog nog niet zoveel wedstrijden, maar had in Robin zo’n goed vliegmaatje dat ze de lat meteen hoog legde: Nederlands kampioen worden in de combiklasse in de LS8 Neo die ze anderhalf jaar geleden kocht met twee vliegvrienden op Gilze-Rijen. Ook Marissa is een ‘derde generatie’ vliegster. Dochter van instructeur Peter Prins en kleindochter van Arie Prins.

Stevig doorwerken…

Al sinds lange tijd zijn Marissa en Robin goed bevriend met elkaar en brengen ze samen veel uren door in en rond het clubhuis van de Gilzer Luchtvaartclub Illustrious. Marissa en haar man Thijs wonen vlakbij, dus in ‘Casa Starreveld’ is een permanente hotelkamer voor Robin ingericht.

Elke beschikbare thermische dag wordt samen zorgvuldig voorbereid. Wat gaan we vliegen? Vliegen we ieder apart in onze eigen kist, of gaan we samen op pad in een Duo Discus van de vereniging? Gaan we een race-opdracht doen? Een AAT? “Meestal heeft Smitje wel een mening over de voorspellingen van TopMeteo, en meestal heeft ‘ie dan nog gelijk ook” lacht Marissa. Meestal hangt TeamNeo aan één van de eerste kabels en meestal komen ze laat in de middag samen finishen. Maar daar blijft het niet bij. Elke vlucht wordt helemaal geëvalueerd in SeeYou en dan worden er nieuwe doelen gesteld voor een volgende vlucht.

“We lopen de hele dag te geinen, maar tussendoor zijn we bloedserieus bezig met beter worden” aldus Robin, die inmiddels meer dan 2200 uren in zijn logboek heeft. “Maar we hebben die lol ook nodig om gemotiveerd te blijven”. Marissa is inmiddels al weer een paar jaar instructeur op Gilze en ook Robin levert zijn bijdrage aan de opleiding en motivatie van beginnende overlandvliegers.

Trots! en blij met onontbeerlijke support

Apetrots zijn ze op het resultaat dat ze hebben neergezet. Allebei Nederlands Kampioen in hun eigen klasse. Volgens Marissa was de gunfactor voor haar ook groot: “Directe concurrenten kwamen op de laatste wedstrijddag naar me toe om me aan te moedigen. De sfeer onderling was echt geweldig!”.

Maar wat is een zweefvlieger zonder ophaler? Robin kan heel vaak rekenen op zijn oom Robbie Frishert en allerlei andere clubleden die hem maar wat vaak uit een akkertje bij Vught of een veldje nog veel verder weg hebben moeten halen. Marissa heeft in haar man Thijs een vaste waarde. En dat betekent nogal wat als TeamNeo in twee kisten zonder thuisbrenger voorbij Calais besluit te vliegen. Tijdens de NK betekenden ophalers Thijs en (Robin’s moeder) Ankie nog veel meer. Ze zorgden voor eten, drinken, Thijs zorgde dagelijks dat de jerrycans met 120 liter water weer klaarstonden en ze poetsten zich suf op de dagen dat TeamNeo de vliegjes weer goed wist te vinden.

Het ondersteunende team in actie..... Thijs en Ankie monteren een Neo-winglet

.. en dóórrr!!

Marissa en Robin mikken nu op het Wereldkampioenschap in 2024 in Uvalde in Texas, Verenigde Staten. “Dat wordt nog een dingetje, want ten eerste moeten we ons daar nog voor kwalificeren en daarnaast…. een tweezitter huren is niet goedkoop”. Samen denken ze aan het werven van sponsoren.

TeamNeo: een gedreven tweetal met focus en plezier!

Een eerder avontuur van Robin en Marissa: KNVvL | Fun weekend out!- dank zij RT kom je nog eens ergens