Je bent nog een prille GPL-er en je wilt je leercurve opnieuw onder een hoek van 90 graden krijgen? Meedoen met een SION week is het antwoord. Even een stap terug. Toen ik nog bezig was GPL te halen (nog niet eens zo lang geleden) hoorde ik wel eens ‘iets’ over SION, maar had geen idee wat dat was. Nou, SION staat voor Stuurgroep Integraal Overlandvliegen Nederland. Een afkorting als deze zou zo maar kunnen afschrikken maar het staat voor het stimuleren van overlandvliegen. En hoe bescheiden mijn eigen voortgang nog is, ik heb er afgelopen week aan mogen ruiken… en het smaakt naar heel veel meer! Ik neem jullie kort mee in de afgelopen SION week.

Aan het begin van de week worden doelen geïnventariseerd. Omdat de achtergronden en ervaringen verschillen zie je een verscheidenheid aan doelen. Voor mij was het simpel: mijn eerste overland realiseren. Je moet dan weten dat ik nog niet voldeed aan alle eisen, zo moet je o.a. je 5 uurs hebben volbracht (had ik dus nog niet).

Een gemiddelde dag begint met een uitgebreide briefing door de coaches, waarbij zeker aan het begin van de week ook nog veel aandacht is voor theorie / achtergronden m.b.t. overlandvliegen. Je moet hier denken aan het behandelen van verschillende meteo programma’s, hoe je die kunt interpreteren, maar ook het toepassen van ‘gezond verstand meteo’. Er is bijvoorbeeld een ochtend aandacht besteed aan het luchtruim (zou je ook al dagen mee kunnen vullen), maar ook aan meer algemene voorbereidingen. Daarna spreek je met je coach jouw eigen plan van de dag door. Einde van de ochtend ga je kisten inspecteren en klaarmaken voor vertrek. Geheel afhankelijk van je eigen plan, en de omstandigheden van die dag, ga je begin van de middag vliegen. Nu kan het zijn dat één of meer coaches ook meevliegen. Zo is Ferdi bij de eerste overland van Edward en Luuk meegevlogen en heeft hij over de radio de mannen vanuit de lucht verder begeleid; briljant. Naast goed vliegeniersschap van deze twee kanjers, heeft ook Ferdi een bijdrage geleverd aan het feit dat deze twee rond zijn gekomen! Wat ik deed die dag: nog maar eens een 5 uurspoging... maar wel gelukt! Einde van de dag landt de één na de ander. Je maakt je eigen kist schoon, ruimt zaken op en dan is het tijd voor debriefing (soms ook wel borrel genoemd). Mooie verhalen, vele gedeelde ervaringen en relevante feedback van de coaches. Leuk hierbij is dat Adri (ACvZ) zich ook over de NijAC pupillen ontfermt en heerlijk aanvullend op Ferdi zijn beschouwingen en onmetelijke ervaring deelt. Ondertussen heeft Frouwke de zoveelste geweldige maaltijd klaar en de gehele groep gaat naadloos over van de beschouwingen, naar de vissersverhalen, via de borrel over naar een heerlijk avondmaal. Wat een topdag (en dat 5 keer)!

Na deze ‘day in the life of’ zijn er nog een paar andere zaken te delen. Als ik voor mijzelf spreek, is de eerste eigen overland ronduit spannend. Wat geweldig dat je dit in deze week kunt ‘leren’, in rust, eigen tempo en werkelijk topbegeleiding. Een ander fijn aspect is het feit dat je dit met elkaar kunt delen, ervaren en onervaren door elkaar.

Dit stuk riekt bijna naar reclame. Weet je wat, dat is het ook. Ik ben erg enthousiast over deze SION week. En als ik naar de vorderingen van een flinke groep solisten kijk dan gun ik jullie volgend jaar allemaal een SION week: doen! O ja, ik heb mijn doel gehaald!!!

Gert-Jan Vaessen

P.S. Hierbij de lijst met betrokkenen.

Staf
Frouwke Kuijpers – drijvende kracht, initiator en coördinator (NijAC)
Adri (Pavarotti) Batenburg – topcoach (ACvZ)
Ferdi Kuijpers – de man die het coachen heeft uitgevonden (NijAC)
Tom van Doormaal – het orakel van zweefvliegend Nederland (NijAC)

Deelnemers
Dinant Riks – eigenlijk coach, hebben we ook veel van geleerd (ACvZ)
Chris Plansoen (ACvZ)
Hermen De Groot (ACvZ)
Dirk Hoeben (ACVZ)
Greet Eijkelboom – staat klaar met raad en daad en heeft ook haar doelen gehaald (NijAC)
Edward Douma – wendt zijn wittebroodsweken aan om aan SION mee te doen, de held (NijAC)
Luuk van Hulten – Het talent van NijAC (NijAC)
Rudi Span – onze ervaren rot in het geheel (NijAC)
Fokke de Haan – nog zo’n talent, wacht maar tot deze man wedstrijden gaat vliegen (NijAC)
Roeland van der Meer – de man die alles kan (NijAC)
Pierre Lauran – deed niet mee maar was er wel iedere dag bij, topper (NijAC)
Gert-Jan Vaessen (NijAC)

fotogalerij: Meteo briefing; Gezamenlijke maaltijd; Gert Jan komt landen na 5 uur; Coach overleg; Buiten geland bij Emmerich; De buitenlanding gefotografeerd door coach vanaf 800 meter hoogte