Tientallen jaren lang schreef Nell Dijkstra de zilveren en gouden C-tjes met de hand uit. Honderden zweefvliegers hebben het vertrouwde blauwe papiertje bij hun papieren bewaard.

Nu Nell met pensioen is gegaan heeft Charlotte Koren, op het secretariaat Zweefvliegen van de KNVvL in Woerden, de taken van Nell overgenomen.

Charlotte heeft het proces gemoderniseerd. Ze voert nu niet alleen een efficiëntere administratie, maar het heeft ook geresulteerd in een prachtig nieuw prestatiebrevet. De gegevens van de zweefvlieger worden netjes op het brevet geprint. De nieuwe werkwijze scheelt tijd en dus geld en op die manier houden we het behalen van prestatiebrevetten betaalbaar. Wat voor de zweefvlieger extra mooi meegenomen is, is dat het nieuwe brevet een stuk mooier is om in bezit te hebben en te tonen.

Op het brevet staat geen 'Zilveren C', maar 'Zilveren insigne'. De FAI kent de benaming Zilveren C niet en de naam is in de volksmond waarschijnlijk ontstaan omdat na het behalen van een zilveren insigne (badge) er een zilveren rand op het C speldje gedragen mag worden. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de Gouden C. De benamingen D-brevet (Zilveren insigne), E-brevet (Gouden insigne) en F-brevet (Goud met 3 diamanten), bestaan eigenlijk ook niet. Toch blijven we het zo noemen omdat het als afkorting handig is in de administratie en op de website van de Commissie Sportzaken Zweefvliegen (CSZ).

Was getekend:

Als voorzitter van de CSZ ben ik erg blij met deze vooruitgang en wens iedereen veel plezier met hun nieuwe prestatiebrevet.

Bas Seijffert

Voorzitter Commissie Sportzaken Zweefvliegen

www.csz.zweefportaal.nl, csz@zweefportaal.nl