Veel zweefvliegers hebben er plezier in om hun overland-ervaring op de OLC te zetten. De OLC competitie loopt van 24 september tot 23 september; zo wordt het eerste halfjaar volop gescoord op het zuidelijk halfrond en regent het 1000+ kilometer vluchten. In die periode wordt er in onze streken nog wel wat bij elkaar gesprokkeld maar de score loopt vanaf mei flink op!

Zowel de kilometers als de FAI-score telt mee; voor 'Nederlands beste vlieger' telt in dit geval de FAI score. Je beste 6 vluchten.

Gefeliciteerd, Steven Raimond! En als je op de laatste van de 14 pagina's kijkt: er hebben 653 Nederlandse zweefvliegers deelgenomen aan de OLC in dit seizoen...

Kijk je even naar de wereldwijde clubcompetitie, dan zie je twee Nederlandse clubs in de top staan! Met bij elkaar zo'n 623000 km, gevlogen door 183 zweefvliegers. 15 keer de wereld rond.

.. en wedstrijdhoppers : de Eindbokaal

Sinds twee seizoenen wordt er in het wedstrijdvliegen een nieuwe prijs uitgereikt; de Eindbokaal. Deze bokaal (een enorme wisselbeker), gaat naar degene die in het jaar het beste gescoord heeft tijdens alle Nederlandse wedstrijden.

Hoe het werkt? Hierbij de uitleg van de initiatiefnemers:

"Het is eigenlijk de prijs der prijzen, waarmee je jezelf een jaar lang de Eindbaas van Nederland mag noemen. Maar hoe win je hem? Vooral door veel wedstrijden te vliegen, want je kunt bij elke Nederlandse wedstrijd (behalve het NK) eindbokaalpunten winnen. Heb je bijvoorbeeld na een tweedaagse wedstrijd 780 punten en de winnaar heeft er 1000 dan krijg je 78 eindbokaalpunten (78% van de winnaar). De winnaar krijgt natuurlijk 100 eindbokaalpunten. Tel de punten van je drie beste resultaten bij elkaar op en je hebt je totaalscore voor de Eindbokaal dat jaar. Dit jaar is de Eindbokaal gewonnen door Robin Smit, met 292 eindbokaalpunten. De bokaal is, zoals ieder jaar, uitgereikt bij de EindBBQ. Wat weer een groot feest was! Doe jij ook mee voor de prijs volgend jaar? Kijk de website van de Eindbokaal voor alle scores en meer informatie. Volg ook de Eindbokaal op facebook om geen enkele update te missen! "

De vliegers die het beste scoren in deze competitie zijn niet dezelfde als de leden van de Kernploegen... Totaal scoorden 220 vliegers punten voor dit klassement. Leuk om zo'n algoritme in elkaar te zetten - je weet dat het slechts één manier is voor het berekenen / meten van succes. Maar toch, zo'n prachtige beker... Gefeliciteerd Robin Smit!