De Afdeling Zweefvliegen van de KNVvL ontving het bericht dat Henk Frohwein op 27 juli j.l. is overleden; de kaart was geheel in stijl met zijn en onze belangrijkste bijzaak: zweefvliegen.

In 1964 behaalde Henk zijn zweefvliegbewijs. Daarna is hij decennialang beroepsinstructeur geweest op Terlet. Dat heette toen de ‘School’. We vinden een boekje terug dat Elly van Wijmen in de jaren ‘70 schreef over de scholierencursus op Terlet. “…de tijd met Hans Groeneveld, Henk Klaassens en Henk Frohwein als instructeurs. Met namen als Dick Reparon, Gebr. Breunisse, Terlet-directeur dhr. Manting, Willem van Mullem, Rein van Osnabrugge, Martien Sliedrecht, Ernst Sanders, Joop van Leeuwen, Guillaume Guiaux en veel anderen als ‘figuranten’….”.

Anders dan zijn collega-instructeurs bij de School was Henk wat meer gefocussed op het overlandvliegen en wedstrijdvliegen. Zijn naam staat nog steeds in de recordboeken met maar liefst 905,1 km in rechte lijn. Henk vloog mee met NK’s en later heeft hij jarenlang het NK georganiseerd. Henk was ook de initiatiefnemer om bergvliegcursussen te organiseren. Hij begon daarmee in Aosta en later was Henk met name in het Franse Gap Tallard actief. Vele generaties zweefvliegers leerde hij de bijzonderheden van het vliegen in de bergen. Daar bleef het overigens niet bij: Henk en zijn vrouw Ans waren liefhebber van de Franse keuken en een goede wijn. Dus na het vliegen namen ze de deelnemers mee naar de beste plekken.

Er zijn heel wat zweefvliegers die warme gevoelens koesteren ten opzichte van Henk, en dankbare herinneringen hebben aan hem als leraar, vriend en organisator.

Ons medeleven gaat uit naar de familie: zijn vrouw Ans, en Edith en Kees.

Wil je een condoleance zenden? Dan kan via [email protected]

of per post: KNVvL, Houttuinlaan 16A, 3447 GM Woerden