Door: Robin Smit

Vrijdagavond de meteo gecheckt - het leek wel eens een goed zweefvliegweekend te gaan worden!

Zaterdagochtend waren we eigenlijk allemaal al te laat want het weer was al veel beter dan verwacht… Snel gemonteerd en met de eerste kabel gestart, en meteen lekker op pad met een klein groepje!

Al snel bleek het weer inderdaad beter te zijn dan verwacht en dus maar verder doorgevlogen voorbij het geplande keerpunt.

Tijdens het vliegen het satelliet plaatje nog eens gecheckt (lang leve 4G!) en gezien dat er in Nederland een lijn met flinke uitspreiding van west naar oost trok.. Omgedraaid en goede doorgang gezocht samen met 3 andere kisten onder de uitspreiding door naar het westen, en dat paste precies! Ik kwam op 350m weer in de zon en kon zo langzaam weer het betere weer in komen.

Het plan aangepast, en waar vroeger grenzen waren..

Omdat het tweede keerpunt door de uitspreiding niet te halen was hebben we de opdracht maar gelaten voor wat die was en koers naar Zeeland gezet, waar goede berichten vandaan kwamen.

Eenmaal bij Gorinchem leek er net zuid van Rotterdam een mooie wolkenstraat te staan, helaas wel precies door de Rotterdam CTR heen... Maar gelukkig is dat geen blokkade meer, want twee weken eerder had ik de RT bevoegdheid behaald via de cursus van de KNVvl; meteen mooi gebruik van kunnen maken!

Netjes opgeroepen om de CTR te crossen en zo kon de vlucht verlengd worden tot aan de Tweede Maasvlakte! Een plek waar je niet zo heel vaak komt…
Ook op de terugweg was Rotterdam Tower uiterst behulpzaam om mij via dezelfde mooie wolkenstraat terug naar het oosten te laten gaan door hun CTR heen!

.. en dan de zondag!

Na deze schitterende vlucht ’s avonds nog maar eens naar het weer gekeken voor de zondag, en ook dit zou weer een mooie dag worden! Maar het mooie weer zou precies buiten de landsgrenzen vallen… Wat nu ‘interessant’ kan zijn met Covid maatregelen en quarantaine regels... Maar vaak ben je te bang.

Zo stonden we op zondag weer vroeg klaar en konden Marissa en ik met de eerste en tweede kabel starten, meteen koers Axel aangehouden om daar even naar het weer te kijken voordat we beslissen of we doorgaan België in, of toch terug naar oosten.

Eenmaal bij Axel bleef het weer maar mooier worden vóór ons, en in Nederland steeds maar slechter dus de keuze was snel gemaakt: We gaan door!

België!

Netjes aangemeld bij Brussel info (weer dankzij de behaalde RT!) die ons van Flight Information Service deed voorzien zowel op de heenweg als op de terugweg. Altijd handig in het ingewikkelde Belgische luchtruim…

Toen de berichten vanuit Nederland weer beter werden en het weer in Frankrijk (230 km van Gilze-Rijen) minder begon te worden zijn we weer omgedraaid en ging de terugweg steeds beter en beter!

Eenmaal terug bij Gilze stond er een schitterende wolkenstraat, alweer richting Rotterdam! Naja dan gaan we nog maar een keer daar heen…

Rotterdam met voorwaarden..

Weer aangekomen bij het de CTR van Rotterdam, weer netjes opgeroepen voor mijzelf en Marissa, en weer geen probleem om de CTR in te mogen! Alleen moesten we wel boven de 750m blijven… wat op dat moment niet te doen zou zijn in verband met de zakkende wolkenbasis richting de kust.. Na wat onderhandelen mochten we alsnog de CTR in, alleen mochten we niet onder 450m komen. Dat bleek achteraf goed te doen.

Uiteindelijk bij Hoek van Holland onder de laatste cumul omgedraaid en weer koers oost gezet; wat een fenomenaal uitzicht daar! Via een kleine omweg door België weer naar Gilze waar we beiden met meer dan 750km aankwamen, en met een glimlach van oor tot oor kwamen landen!

Wat een ongelofelijk geweldige hobby is het toch!

Robin Smit