Op 1 maart is op Teuge een 'Drop Zone Generator' in gebruik genomen. Dit apparaat is gebaseerd op de FLARM technologie en projecteert een virtueel obstakel in de lucht in de vorm van een cilinder met een straal van 0,8 nautical mile (~1500 meter). Afhankelijk van de weersomstandigheden kan deze cilinder op negen verschillende locaties liggen. Het apparaat wordt alleen aangezet op de momenten dat er een paravliegtuig in de lucht is.

De actuele ligging van de cilinder wordt door de gezagvoerder van het paravliegtuig bekend gemaakt bij elke sprong tijdens de zogenaamde one minute call. Dit is een waarschuwing via de frequentie van Teuge Radio (121.005 MHz), bijvoorbeeld “Para’s one minute south-west”. Dit betekent dat er over een minuut para’s worden gedropt in de zuidwestelijk gelegen cilinder.

Wie tijdens een overland binnen een straal van 5 kilometer van Teuge komt wordt aangeraden om de frequentie van Teuge Radio uit te luisteren, er is geen meldingsplicht. Misschien nog beter is het om het vliegveld te mijden (“gat van Teuge” 😊).

De FLARM waarschuwing wordt binnen de cilinder elke 12 seconden gedurende 4 seconden uitgezonden. Hoe dat eruitziet en klinkt maakt volgend Youtube filmpje duidelijk.

Onderstaande afbeelding toont de ligging van de 9 cilinders.