Jongstleden donderdag 25 april is Frits Seijffert op bijna 90-jarige leeftijd overleden, een van de markantste persoonlijkheden van de Nederlandse zweefvliegerij.

Het begin van zijn zweefvlieg carrière beschrijft denk ik het beste hoe hij in het leven stond:
Voordat Frits met zweefvliegen begon, stond hij vaak samen met zijn zus Elly aan het hek van vliegveld Hilversum te kijken naar het zweefvliegen. Tot op een keer iemand van de club aan Frits vroeg of hij niet even kabel kon rijden, want er was verder niemand. Frits aarzelde geen moment en sprong over het hek om de club uit de brand te helpen.

Zweefvliegbewijs in 1952, Nederlands kampioen in 1959

Nadat hij in 1952 zijn zweefvliegbewijs had gehaald, kreeg het wedstrijdvirus hem te pakken en reeds in 1959 werd hij Nederlands Kampioen en dat was meteen zijn ticket voor het WK in Keulen in 1960. (Zie foto hierboven)
Hij was ook erg fanatiek in het vliegen van records en pogingen daartoe, waaronder diverse snelheid en -afstandsrecords voor tweezitters.

Bijdragen aan het presteren van anderen

Frits is diverse keren team-captain geweest o.a. bij het WK in Marfa (Texas) in 1970 en in Joegoslavië in 1972.

Ook was hij actief als wedstrijdleider van o.a. NJW en het NK.

Frits is meer dan 50 jaar zweefvlieginstructeur geweest, veelal bij de Gooise, maar ook voor de DSA waar hij lid van was geworden tijdens zijn studie aan de TU Delft.

Een markante persoonlijkheid

Naast zijn aanstekelijke lach, Frits was dol op grappen en woordspelingen, kon hij zich ook mateloos ergeren en zich onbegrepen voelen wanneer hij anderen niet kon overtuigen van zijn bewezen gelijk.

Met het heengaan van een bijzonder mens, lijkt er een einde te komen aan een generatie die bepalend is geweest voor de ontwikkeling van het wedstrijdvliegen in Nederland.

Voor wie zijn stem nog een keer wil horen, hier een link naar een radio-interview uit 1982 van de VPRO.

https://www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_470256~vliegen-rust...

Dankbaarheid en medeleven

"Namens de Commissie Wedstrijd & Selectie wensen wij zijn familie veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies" - was de afsluiting van de tekst die op Facebook werd geplaatst.

Maar ook vele anderen herdachten hem: de verschillende clubs waar hij instructeur was, de oude garde wedstrijdvliegers die hem nog heeft meegemaakt als collega, concurrent, coach.. en dus werd Frits herdacht bij de opening van het Nederlands kampioenschap Zweefvliegen op 9 mei.

Ook het afdelingsbestuur Zweefvliegen én de redactie van de Nieuwsbrief wensen de familie veel sterkte toe; zoveel mooie herinneringen om te koesteren en te delen..