De overgang van onze KNVvL CAMO naar de KNVvL CAO is een feit.
Om vanuit de nieuwe CAO NL.4403 ARC documenten uit te mogen geven zullen de huidige ARC inspecteurs een omscholingscursus moeten volgen om aangesteld te kunnen worden als ARS (Airworthiness Review Staff) bij de CAO van de KNVvL Afdeling Zweefvliegen.


Transitie van CAMO naar CAO

De transitie van onze SPL opleiding was een hele exercitie, die van CAMO naar CAO doet er niet voor onder. Een belangrijke wijziging is dat de verschillende verantwoordelijkheden zijn verschoven. Was vroeger de handtekening van de technicus zaligmakend, tegenwoordig hebben de vliegtuigeigenaren hun eigen verantwoordelijkheid hierin. Zeker voor verenigingen is dit een aandachtspunt: hoe zijn de interne processen geregeld?

Overigens is niet alles lastig wat er vanuit EASA op ons afkomt, de opleiding tot technicus is makkelijker geworden.

ARC Refresher

Onder de bezielende leiding van Hugo Ordning en Egbert Veldhuizen vonden afgelopen weekend de eerste twee omscholingscursussen plaats op Malden.

Rode draad van deze cursus is, naast de informatie uitwisseling, om alle technici zelfredzaam te maken. Niet bellen met vragen naar de 'CTZ-helpdesk', maar: Waar kan betreffende informatie gevonden worden? En hoe ziet de nieuwe regeling eruit?
Hoewel het onderwerp doet vermoeden dat de omscholing een saaie aangelegenheid is, is het tegendeel waar. De deelnemers was gevraagd om een vragenlijst in te vullen als nul-meting. Tijdens de cursus werden deze vragen interactief behandeld en werd er ook veel gelachen..


Aanstelling ARS inspecteurs

Na afloop van de cursus kreeg iedereen zijn aanstellingsbrief tot ARS (Airworthiness Review Staff) bij de CAO van de KNVvL Afdeling Zweefvliegen uitgereikt. Als ARS is men bevoegd om ARC-inspecties uit te voeren en Airworthiness Review Certificates uit te geven voor (motor)zweefvliegtuigen die niet commercieel gebruikt worden.

Er volgen nog 4 van deze omscholingscursussen. Eind januari zal bijna iedereen omgeschoold zijn, met grote dank aan Hugo Ordning en Egbert Veldhuizen!