De Online Contest voor zweefvliegers, waarop zweefvliegers hun vluchten uploaden, loopt van 20 september tot 20 september. Een jaar omvat zo een zomer/ vliegseizoen op het Zuidelijk Halfrond en een vliegseizoen op het Noordelijk halfrond. De balans wordt opgemaakt per individuele vlieger en per club, zowel per land als per continent en wereldwijd. En zoals al bijna 'normaal': Nederlandse clubs hebben weer topscores neergelegd!

De Gelderse Zweefvliegclub mocht zich kampioen noemen met 420.893,24 kilometers, bij elkaar gevlogen door 108 piloten , de Amsterdamse eindigde als vijfde met 274.685,69 km, door 85 vliegers.


Individuele scores: een officieus maar hoog gewaardeerd Nederlands kampioenschap

Nederlands individueel kampioen werd Tim Kuijpers (NijAC) , met Mark Leeuwenburgh als tweede en Jeroen van Dijk ( beiden ACvZ) als derde. Alle 3 met meer dan 5000 kilometer op de teller!

Maar dit gaat over de vanuit Nederland gemaakte vluchten; de wereldwijde individuele eindstand gaat over alle vluchten. En dan zien we Alfred Paul Alfers ( ook ACvZ) als hoogst gekwalificeerde Nederlander op plaats 29, met ruim 6800 km. Mark Leeuwenburgh als 54ste met bijna 6500 km

Overlandcultuur

Je ziet vaak dezelfde, grote clubs hoog scoren, maar bij de individuele scores komen er meer clubs in beeld. En de Nederlandse clubladder laat zien dat ook bij kleinere clubs soms naar verhouding best een aantal vliegers punten binnenhalen. Dat gaat (meestal) niet vanzelf; clubs die overlandvliegen actief stimuleren (faciliteiten bieden, overlandtraining in de winter, elkaar helpen) vergroten de lol voor zweefvliegers die een beetje uitgekeken dreigen te raken over het Rondje om de Toren...

zomaar een vluchtje van ruim 1000 km

Tegenwoordig lijkt een vlucht van 1000+ km vanuit Nederland al heel gewoon. Maar wat betekent dat in de praktijk?

Een voorbeeld: Frank Hiemstra vloog bijna naar Berlijn . Als je de link volgt krijg je de hele vlucht - met foto's!

De webmaster van Zweefportaal maakte een mooi item over het afgelopen OLC jaar, dat vind je hier