De vereniging Historische Zweefvliegtuigen, een club zonder veld... maar mét

De club heeft een eigen bungy en een aantal LAPL bungy instructeurs. Er zijn ook al tientallen leden die hun bungy aantekening op hun brevet hebben. Een bungy? Het is lang geleden dat dit in Nederland gedaan werd, vroeger in de duinen en de laatste succesvolle keer op Terlet tijdens de Internationale Rally van de Vintage Glider Club in 2015. .

Tijdens de voorjaarsrally op het nieuwe vliegveld Noordkop in mei 2019 werd de methode gebruikt op een dag met harde wind - dat scheelt alweer.

Overleg voor de launch.. foto Jan Das

Hoe het werkt? Er is een 30 meter lange elastieken kabel, aan het midden daarvan is een oog bevestigd en dat wordt aan de ontkoppelhaak van de kist vastgemaakt. De kabel ligt voor het vliegtuig, in dit geval een Slingsby Prefect, in een V van 45 graden Aan beide kabeluiteindes is een touw bevestigd van 10 meter, vastgehouden door twee maal 6 tot 8 personen. De staart van het vliegtuig wordt, met een om de staartslof geslagen touw, door 2 personen vast gehouden. Iemand houdt het toestel horizontaal.

Op spanning brengen van de rubber kabel.

De startleider vraagt of iedereen klaar is en roept dan: “lopen”. De mensen aan de touwen aan de uiteinden van de kabel trekken langzaam het elastiek strak, op dat moment zegt de startleider: “rennen”. De mensen aan de elastieken beginnen nu te rennen tot het elastiek op maximale spanning is, is dit zo, dan roept de startleider: “los”. De staartmensen laten nu het touw los en de kist “schiet” naar voren.

Los van de grond, de kabel is nog niet ontkoppeld

Deze methode is bedoeld voor de bergen: je wordt van de helling geschoten en hoopt zo zigzaggend langs de helling hellingstijgwind te vinden. Daar het veld in de Noordkop vlak als een biljartbal is kom je niet echt hoog, zo’n 5 meter. Dan zweef je uit, gebruik makend van het grondeffect probeer je de landing zo lang mogelijk te rekken, met een beetje geluk meer dan 10 seconden. Bij het echte hellingvliegen kan die tijd wel oplopen tot meerdere uren.

Op die ene dag op de Noordkop werden 15 bungy launches gedaan, met een totale tijd van 180 seconden....