Eigenlijk had het WK Club/Standaard/15m klasse al in 2020 gehouden moeten worden, maar zoals zoveel zaken moest ook dit evenement een jaar verschoven worden. Toen begin dit voorjaar bleek dat het WK van de andere drie klasses (Duitsland) opnieuw niet kon doorgaan, werd het voor ons ook even spannend wat de Franse organisatie zou gaan doen

Geluk: het geplande tijdstip zat mee

Montluçon had echter het voordeel dat dit een maand later dan de andere WK gepland was. De organisatie heeft, in goed overleg met de Franse overheid en strikte protocollen, eind mei groen licht gekregen om het door te laten gaan. Natuurlijk bleef het spannend hoe de cijfers zich zouden ontwikkelen en welke aanvullende inreisregels zouden gaan gelden. Maar zie hier: het is nu begin augustus en we zijn met een team van 6 Nederlandse vliegers en bijbehorende crew in Montluçon. Op het moment dat jullie dit lezen hebben we de trainingsdagen achter de rug en is het WK officieel begonnen. Op zaterdag 7 augustus was de openingsceremonie en de wedstrijddagen zijn van 8 t/m 20 augustus

Bijzondere omstandigheden:

Een WK Zweefvliegen in Covid-tijden. Natuurlijk gaat dat een beetje anders dan normaal en zijn er diverse extra regels waar we ons aan te houden hebben. Maar iedereen is vooral heel blij dat het de organisatie gelukt is en we dit jaar toch een WK kunnen vliegen. Voor jullie thuis zal er van alle extra regels gelukkig niet zo veel te merken zijn, op wellicht foto’s met verplichte mondmaskers na. Voor ons is één van de belangrijkste veranderingen dat kamperen op het vliegveld niet mogelijk was, maar dat maken we goed met een goed uitgeruste en gezellige KNVvL-teamtent op het vliegveld.

Team NL

In de clubklasse vliegen voor Nederland Robin Smit en Thies Bruins, in de standaardklasse Robbie Seton en Sjaak Selen (titelverdediger) en in de 15m klasse Hadriaan van Nes en Jeroen Verkuijl. De Team Captain is Ger Kwant.

Er zijn hier overigens nog twee andere Nederlandse zweefvliegers die (dit keer) niet tot het Nederlandse team behoren, Frouwke Kuijpers en Robin van Maarschalkerweerd, zij vervullen hier namens de FAI een functie als steward.

Verrichtingen en aanmoediging

Tussen de eerste tekst uit Frankrijk en het verschijnen van de Nieuwsbrief is er al heel wat gebeurd: In de clubklasse heeft Thies een aantal dagen het klassement aangevoerd; na dag 8 staat hij op plaats 4 en Robin op plaats 6. In de Standaardklasse stond Sjaak op dag 2 op plaats 2, na dag 6 stond hij nog derde. In de 15 meter klasse scoorden Jeroen en Hadriaan op dag 7 als 2e en 4e. Een en ander bracht Jeroen na dag 7 op de tweede plaats in het klassement. Spannend!!

Je kunt het team volgen (en aanmoedigen!) via www.wkzweefvliegen.nl Ook kun je hier de links naar de site van de organisatie en de uitslagen vinden, net als de links naar de diverse social media.