Op zondag 27 augustus 1922 maakte Anthony Fokker in zijn FG-2 tweezitter met als passagier Friedrich Seekatz vanaf de Wasserkuppe een vlucht van 12 minuten en 53 seconden. Dat was meteen een wereldrecord voor tweezitters en het enige wereldrecord dat ooit door een Nederlandse zweefvlieger is gevestigd.

Fokker is in 1921 al op de Wasserkuppe geweest en heeft daar goed rondgekeken. In 1922 is hij terug met twee eigen bouw zweefvliegtuigen, een één- en een tweezitter. Op die tweezitter heeft hij in zijn fabriek (in Veere of in Amsterdam) enkele verbeteringen laten aanbrengen. De wedstrijden op de Wasserkuppe zijn als het zweefvliegtuig terug is al voorbij, maar voor Fokker is dat geen bezwaar. Hij maakt zijn tweezitter gereed om te vliegen.

Uit het verslag van Seekatz:

Het contact met de aarde en ook met het touw was weer verbroken. We stegen, we klommen. Gedragen op de onzichtbare armen van den tegen de helling opstuwenden wind, zeilden we omhoog. Het was een grootsch moment. Een oogenblik om nooit te vergeten.

´We zullen hier maar blijven rondzeilen, het schijnt hier goed te zijn´ meende Fokker.´

´Hannes guck einmal, da sind ja zwa Flieger drin´ zegt een boerin als ze in het dal weer op de grond staan.

Cliffhanger: het hele verslag is terug te vinden in...

Enfin, het hele verslag en ook dat van de latere vluchten dat jaar op Itford Hill in Engeland staat in ´Vliegen als een Vogel´. Pag. 45 t/m 50 om precies te zijn.

Het boek is nog te bestellen in de Webshop van de KNVvL

Fokker bleek een eenling. Pas in 1930 kwam het zweefvliegen als georganiseerde sport van de grond. En zo zijn we ook daar op weg naar ons eeuwfeest.