Tekst: Jan Moraal - Skydive Hilversum
Foto: Guus Lambalk

Parachutespringen in de Randstad is springlevend!

Dat bleek 16 en 17 september tijdens het evenement High over Hilversum, georganiseerd door Skydive Hilversum, de paraclub die al 55 jaar haar domicilie op vliegveld Hilversum heeft. Niet voor niets heet het evenement High over Hilversum. Waar de club sinds 2008 te maken heeft met een hoogte restrictie van 6000ft was op deze twee dagen 13000ft de norm. Dat vergt nogal wat van de organisatoren want met de eigen Cessna 182 wordt die hoogte niet gehaald. Speciaal voor deze dagen werd een Cessna 208 Supervan vanuit Hoogeveen ingevlogen, een vliegtuig dat in luttele minuten 18 parachutisten naar grote hoogte brengt. In totaal werden in twee dagen tijd 29 paravluchten uitgevoerd.

400 sprongen en verschillende skydivedisciplines

Dat er behoefte aan die hoogte is blijkt wel uit de 46 passagiers die een fantastische tandemsprong boven het Gooi maakten. Daarnaast wisten vele sportspringers de weg naar het Hilversumse vliegveld te vinden. Voor sommigen was het de eerste keer dat ze hier sprongen, voor anderen was het lang geleden. Maar ook de eigen leden van Skydive Hilversum konden genieten van de extra hoogte waar van gesprongen kon worden. In totaal werden 400 sprongen uitgevoerd waarbij vele disciplines van het skydiven aan bod kwamen: formation skydiving met groepen tot 14 personen, freefly onder leiding van een coach en er werd volop met wingsuitpakken gevlogen. Minder ervaren springers konden de voor hun brevet vereiste sprongen maken. Maar gewoon voor de lol een sprongetje maken was natuurlijk ook mogelijk. Genieten van het uitzicht, want daar is iedereen het over eens: met het Gooi, de Utrechtse heuvelrug en de Loosdrechtse plassen onder je en de hele Noordzeekust aan de horizon is dit een van de mooiste dropzones van Nederland.

Samenwerking is een must

Evenementen zoals High over Hilversum, waarbij meer hoogte nodig is dan in de permanente NOTAM staat vermeld, komen voort uit een goed overleg tussen de betrokken clubs, de KNVvL afdeling Para, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de Commandant Luchtstrijdkrachten (CLSK).

Ook als er een NOTAM wordt afgegeven voor 13000ft wil dat niet zeggen dat je die hoogte voor elke paravlucht krijgt. Zeker niet als je klimgebied in de drukke vliegroutes van Schiphol ligt. In het overleg wordt besproken welke ruimtes in hoogte en gebied de organiserende vereniging zal krijgen en welke beperkingen dit met zich mee kan brengen voor de andere partijen. Eventueel kunnen nog aanpassingen gedaan worden zodat iedere dropzone geen of zo min mogelijk holdings heeft die veroorzaakt worden door het evenement. Mede dankzij dit overleg hebben de verkeersleiders een duidelijker beeld van wat er gaande is en kunnen ze het betreffende gebied en tijdsblok zoveel mogelijk vrij van vliegverkeer houden.

Een goed initiatief dat intussen zijn vruchten afwerpt.

Lente-editie in 2022

In 2022 hopen de vrijwilligers van Skydive Hilversum weer zo’n fantastisch evenement te organiseren onder de naam ‘Spring High’, de voorjaarseditie die ergens eind april zal plaatsvinden.