Beelden zeggen meer dan woorden. Achter deze link zit een film met uitleg over tandemspringen, met interviews met 3 mensen hoe zij vooraf tegen deze ervaring opkeken en hoe ze de sprong zelf beleefd hebben. Twee tandemmasters geven een korte uitleg en alles is voorzien van mooie beelden.

Tandemspringen is de makkelijkste manier om kennis te maken met het parachutespringen. Je krijgt eerst een uitgebreide uitleg door een tandemmaster. Daarna ga je met het vliegtuig de lucht in naar een hoogte variërend van 9000 tot 12000 ft (ongeveer 3 tot 4 kilometer). Tijdens de vlucht kun je genieten van de omgeving en wordt je vastgehaakt aan de tandemmaster. Als het vliegtuig de juiste hoogte heeft bereikt gaat de deur open en stappen alle springers uit. Nu kun je genieten van de geweldige sensatie van de vrije val als je met 200 kilometer per uur naar beneden valt! Na ongeveer een halve minuut opent de tandemmaster de parachute en kun je genieten van de omgeving, de vlucht aan de square parachute en uiteraard een zachte landing op de dropzone.

Je kunt, voor een blijvende herinnering, de sprong laten filmen en ook foto’s laten maken van de sprong door een cameraman. Deze springt mee met een of meer camera's bevestigd aan zijn helm. Of er wordt met een handycam gesprongen (een GoPro e.d. op de hand). De beelden zijn snel na de landing klaar, zodat je meteen een leuke DVD hebt om thuis te bekijken.

Eisen

Een medische verklaring is niet nodig voor het maken van een tandemsprong. Wel moet je voor de sprong een zogenaamde waiver invullen. Je wordt ook geen lid van de KNVvL. Bij de meeste centra kun je zonder problemen terecht als je minder dan 100 kilogram weegt. Weeg je meer, neem dan van tevoren altijd even contact op met het centrum.

Kosten

Een tandemsprong kost gemiddeld € 200,00. Een reportage kost tussen de € 75,00 en € 100,00 afhankelijk van of men alleen video of ook foto wil. Deze prijzen kunnen variëren per club.

Aanmelding

Bijna alle Nederlandse clubs bieden de mogelijkheid tot het maken van een tandemsprong. Vooraf bellen wordt altijd op prijs gesteld, maar bij Texel en Teuge kun je in de zomer vaak ook zonder afspraak terecht).