De veiligheid in de sport is iets wat ons allemaal aangaat. Parachutespringen is nu eenmaal een risicosport. Een risicosport die veilig beoefend kan worden en waarbij we de risico’s tot een minimum kunnen beperken. Dat kunnen we alleen doen door samen actief te werken aan onze veiligheid. Het doen van meldingen van voorvallen is hier onderdeel van.

Hoe kun jij bijdragen?

Ook jij zult wel eens onveilige situaties meemaken tijdens het springen. Dit kan variëren van het ongewenst te dicht in de buurt komen van een andere springer tot het moeten gebruiken van je reserveparachute. Zo’n onverwachte situatie waarbij schade of een blessure is ontstaan of had kunnen ontstaan noemen we een ‘voorval’.

Er kunnen verschillende redenen zijn die zorgen voor het ontstaan van zo’n voorval. Als afdeling en springgemeenschap in Nederland willen we graag leren van die voorvallen om deze in de toekomst te kunnen voorkomen. Zo lijkt de storing van jouw parachute domme pech, maar als nog 10 andere springers dezelfde storing melden met een zelfde parachute moeten er misschien naar het materiaal gekeken worden.

Melden van een voorval

De details van het voorval, het ontstaan van en de manier om dit voorval in de toekomst te kunnen voorkomen kun je melden in het digitale voorvalmeldingsformulier.

Sommige voorvallen vereisen nadere analyse door de veiligheidscommissie(VC) of door de veiligheidsmanager op je centrum, andere voorvallen slaan we enkel op voor trendanalyse. De VC geeft op jaarlijkse basis een samenvatting van de voorval trends in springend Nederland en de genomen maatregelen om de sport veiliger te maken. Deze samenvatting kun je terugvinden in het Springtechnisch jaarverslag. De door jou opgegeven informatie wordt vertrouwelijk behandeld en niet met derden gedeeld. Meer informatie over het omgaan met deze vertrouwelijke informatie kun je vinden in het Privacy Statement VC.

Wist je dat…?

Voorval meldingen en analyse maar een deel zijn van ons Veiligheid Management Systeem, VMS? Meer informatie kun je vinden in het handboek Veiligheid Management.