NK slepen 2020

Het NK slepen 2020 heeft plaatsgevonden van 2 tot en met 6 september op het zweefvliegveld van Aero Club Salland, waar we voor het vierde jaar op rij te gast waren. Eerst stond de wedstrijd gepland voor 26 tot en met 30 augustus. Die week leken we maar één mogelijke wedstrijddag te krijgen, voor de rest van de week was teveel wind voorspeld plus bewolking en regen, dus hebben we voor de reserveweek gekozen.


Te gast bij Aero Club Salland


Woensdag werd een prachtige dag, veel zon, weinig wind. Er werd een driehoek van 55,4 km uitgezet voor de mastloze klasse. Martin van Helden bereikte als enige goal die dag. Voor de sportklasse werd voor een taak van 21,5 gekozen. Henk Drent haalde die dag voor de tweede keer in zijn vliegcarrière goal. Ronald de Bats had tot twee keer toe de pech dat de Dragonfly ermee ophield kort na het loskomen en dat beiden moesten landen.

De donderdag hebben we vooraf al moeten cancelen. Het regende zelfs nog meer dan voorspeld.

Vrijdag
was er een taak van 49 km voor de topless en 30 voor de sportklasse gezet. Van de toplesspiloten kwam Martin die dag het verst, bij de sportklasse was dat Ronald.

Zaterdag
werd voor dezelfde taak gekozen als die van vrijdag. Wel was de wind nog wat steviger. Gijs vloog als enige de hele taak en omdat het zo goed ging, vloog hij nog maar een stuk verder Duitsland in. In totaal had hij 85 km gevlogen. Na 3 starts werd het vooral op de start en bij de landing dusdanig turbulent dat de taak gestopt moest worden. De sportklasse kon daardoor helemaal niet meer starten.

Zondag
trok het sneller dicht dan verwacht en vanwege de harde wind is de dag uiteindelijk gecanceled. De dag en het NK werd afgesloten met een prijsuitreiking.

Annet Vieregge kreeg dit jaar de Harm Darwinkel Award voor haar inspanningen het NK te doen plaatsvinden.


De uitslagen

Sportklasse

  1. Henk Drent
  2. Ronald de Bats
  3. Daan Rookmaker

Topless klasse

  1. Martin van Helden (daarmee werd hij Nederlands kampioen deltavliegen 2020)
  2. Emiel Jansen
  3. Sander van Schaik