Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Algemene Luchtvaart (ALA)

De Algemene Luchtvaart Afdeling (ALA) is de afdeling voor luchtvaartliefhebbers die niet direct actief zijn bij de specifieke luchtsporten, maar die vooral op de hoogte willen blijven van de luchtvaartwereld van vroeger en nu. De ALA kent leden door heel Nederland en daarbuiten.

Leden van de ALA ontvangen elke twee maanden het blad ‘Verenigde Vleugels’, het grootste tijdschrift voor de Nederlandse luchtvaarthistorie, en ontvangen regelmatig e-mails met het laatste nieuws op dat gebied.  Zij kunnen meedoen aan excursies en bijeenkomsten om meer over de luchtvaartwereld te weten te komen en kunnen natuurlijk ook zelf de lucht in om te vliegen. Ook krijgen zij 25 % korting op toegang tot het Nationaal Luchtvaart Themapark Aviodrome voor een gezin met maximaal 5 personen.

De ALA werkt samen met de Vriendenkring Aviodrome en de Koninklijke Nederlandse Vereniging ‘Onze Luchtmacht’ afdeling Schiphol en N-Holland. Leden zijn welkom op elkaars activiteiten. ALA-leden hebben gratis toegang tot de evenementen tenzij anders vermeld, andere KNVvL'ers, leden van de Vriendenkring, en die van de KNVOL,  afdeling Schiphol-N-Holland betalen een toeslag van € 5,-.

Lid worden

Wilt u ook tegen banden van een vliegtuig schoppen en interessante verhalen horen, word dan lid van de ALA. U ontvangt tevens zes keer per jaar het blad 'Verenigde Vleugels’ - het grootste tijdschrift op het gebied van de historische luchtvaart in Nederland -, een maandelijkse Nieuwsbrief en natuurlijk een aanbod van verschillende excursies en lezingen in binnen- en buitenland.

Aanmelden voor de ALA kan online. De contributie kunt u vinden op deze pagina

Programma

Bekijk de activiteiten van ALA op deze pagina.
 

Nieuwsberichten

Bezoek aan PS Aero
Algemene Luchtvaart (ALA)

Breng met de Algemene Luchtvaart Afdeling op 30 september een bezoek aan PS Aero. PS Aero houdt zich bezig met de restauratie, verkoop en verhuur van vliegtuigen aan particulieren, musea, bedrijven, en bijvoorbeeld voor film- of TV opnamen.
PS Aero is geen museum, maar groepen kunnen de collectie bezoeken gedurende een ruim twee uur durende rondleiding.

lees verder

Bezoek aan KNMI luchtvaartMETEO
Afdelingen

Het ALA-bestuur nodigt leden van de ALA, KNVOL Noord-Holland, de Vriendenkring en van de KNVvL uit voor een dagexcursie naar het KNMI in De Bilt op 27 september.

Het KNMI was er al in 1919 op de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam (ELTA) met (inter)nationale weer - en hoogtewindwaarnemingen. luchtvaartmeteorologie is er nog steeds bij het KNMI.

Over oude fronten, het nut van een satellietfoto, een ‘inkijkje’ in een onweerswolk, een zomerstorm èn wat doet die luchtvaartmeteoroloog op Zaal bij APP op Schiphol, daar gaat het over op de 27e. We lopen ook over het meetveld om te zien hoe de waarnemingen voor de luchtvaart (METAR) gemaakt worden.

Maar het KNMI is meer dan alleen weer.

lees verder

Met de ALA de lucht in
Algemene Luchtvaart (ALA)

De ALA organiseert, samen met Zweefvliegclub Flevo en Klaas Kruysdijk, voor leden van de ALA, de Vriendenkring, leden van KNVOL - Noord Holland en voor overige leden van de KNVvL op vrijdag 7 juli een Zweefvliegdag.

Op deze dag kun je een zweefvlucht maken voor €30 per start. Het is op de dag zelf duidelijk of het maken van een sleepstart tot 500 meter (€25 extra) mogelijk is.

Onder voorbehoud van het weer wordt het verloop van de dag als volgt:

lees verder

Lezingenavond In memoriam Fokker
Algemene Luchtvaart (ALA)

Over de dood en (positieve) erfenis van een glorieus bedrijf

Toen Fokker Aircraft in 1996 failliet ging kwam er bij benadering 100.000 jaar ervaring op de markt. Wat is er gebeurd met die ervaring? Veel specialisten en managers kwamen goed terecht. Ze vlogen door naar topposities in het Nederlandse bedrijfsleven. Daar verspreidden ze hun specifieke ervaring onder een hele generatie Nederlandse ondernemers, bestuurders en managers. Het Fokker van toen is dood. Maar de geest en de opgedane ervaring leeft voort, en beïnvloedt nog steeds het management van diverse organisaties en het denken over leiderschap en succesvol ondernemen.
Het toenmalig gedachte en verwachte doemscenario lijkt dus niet uitgekomen. De erfenis van Fokker is positief.

lees verder

Tenerife lezing: ‘We gaan!’
Algemene Luchtvaart (ALA)

Op 27 maart zal het 40 jaar geleden zijn dat op Tenerife de grootste ramp uit de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis plaats vond. Een Boeing 747 van de KLM kwam in botsing met een Panam  Boeing 747. In totaal verloren 583 mensen het leven.

Op 2 april zal tijdens de luchtvaartbeurs in het Aviodrome ALA bestuurslid Roger Soupart een lezing over de vliegramp geven. Roger werd in 1977, als 17-jarige beginnend journalist, naar Tenerife gestuurd. Aanvang van de lezing is 12.00 uur

Gelijktijdig zal het boek ‘We gaan!’ Vlucht KL4805, Noodlot in de mist voor het eerst te koop zijn. Dit boek over de vliegramp, door Ketty Nielsen en Roger Soupart, kunnen KNVvL-leden voor 13 euro (normaal 14,50 euro) vanaf 2 april bestellen op de website verenigdevleugels.nl.

lees verder

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Naam
E-mailadres

Lid wordenMeer info

Lid worden van de grootste organisatie van luchtsporten? Klik hier.