Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

KNVvL-dag Sport en Bestuur

Zondag 19 februari organiseert de KNVvL de jaarlijks terugkerende KNVvL-dag Sport & Bestuur. Rode draad deze dag is veiligheid: sociale veiligheid, vliegtechnische veiligheid en veiligheid bij competitie, veiligheid in de breedste zin van het woord.

Enerzijds is de sociale veiligheid natuurlijk van belang, denk aan (seksuele) intimidatie, pestgedrag, misbruik van gezagsverhouding. Anderzijds willen we onze sport zo veilig mogelijk uitvoeren. Houden we ons aan de afspraken, kloppen de inspecties? En op sportniveau, wat voor effect heeft competitie op ‘veilig’? Wat doet een wedstrijdomgeving met je stressniveau en dus met je besluitvormingsproces?
Met plenaire sessies, maar ook met parallelsessies om wat dieper in te gaan op de specifieke onderwerpen. Voor elk wat wils!

Het belooft een interessante dag te worden voor iedereen die veiligheid in welke vorm dan ook hoog in het vaandel heeft staan en/of er veel mee te maken heeft.

Daarnaast staat Sportcentrum Papendal garant voor een sfeervolle, goed verzorgde dag waar ook voldoende ruimte is in een prettige setting bij te praten en nieuwe contacten op te doen.

Kosten

  • 25 euro voor KNVvL-leden en HUFAG-vrienden.
  • 35 euro als je geen lid bent.
  • Als je lid wordt van de Algemene Luchtvaart Afdeling (ALA) krijg je 22,50 euro korting en betaal je in totaal slechts 50 euro! € 12,50 voor de KNVvL-dag Sport en Bestuur en € 37,50 voor je lidmaatschap*.
     

Algemene Luchtvaart afdeling

Leden van de ALA ontvangen elke twee maanden ‘Verenigde Vleugels’, het grootste tijdschrift voor de Nederlandse luchtvaarthistorie. Zij kunnen meedoen aan excursies en bijeenkomsten. Ook krijgen zij 25 % korting bij Luchtvaart Themapark Aviodrome (gezin met max. 5 personen).

De ALA werkt samen met de Vriendenkring Aviodrome en de Koninklijke Nederlandse Vereniging ‘Onze Luchtmacht’ afdeling Schiphol en N-Holland. ALA-leden hebben gratis toegang tot deze evenementen (tenzij anders vermeld). * Lees dKNVvL-statuten en het Huishoudelijk Reglement.
 

Programma

9.30  uur  Ontvangst op het Koffieplein

10.00 uur  Opening en huishoudelijke mededelingen door Frouwke Kuijpers, KNVvL hoofd (Top)sport en Opleidingen.

10.05 uur  Stand van zaken van de KNvVL door Ronald Termaat, directeur van de KNVvL. Wat kan de KNVvL voor jou betekenen?

10.25 uur  "Look what I DID... "
Een inspirerende aftrap van het thema van de dag met een reis door de tijd aan de hand van de persoonlijke ervaringen van Frank Moorman, al 37 jaar lang piloot. Hoe heeft de veiligheidscultuur zich ontwikkeld in deze periode?
Begonnen in 1980 bij de Luchtmacht, als NF5/F16 vlieger en nu gezagvoerder KLM B777. Instructeur en fanatiek paramotorvlieger, KNVvL sector Paramotorvliegen.

11.10 uur  Pauze

11.30 uur  State Safety Programme (SSP)
Jos Wilbrink, coördinerend beleidsmedewerker, DGB, afdeling Luchtvaartveiligheid. Jos vertelt onder andere over het State Safety Programme, wat is de veiligheidsgedachte van het ministerie.  Vroeger: ‘wij’ de sector tegen ‘zij’ de overheid. Nu: ‘samen’.

De nieuwe visie van DGB en ILT, waarin leren van elkaar centraal staat. Hoe uit zich dat in de praktijk? Grootschaligheid werkt, vertrouwen is belangrijk. Wat kan de KNVvL hierin betekenen?

12.00 uur  Lunch

Start middagprogramma met parallelsessies

Parallelsessie1 Een (sociaal) veilig sportklimaat Bert Bode, NOC*NSF
Parallelsessie 2 Veiligheidscultuur en veilig melden Bob van Asselt
Parallelsessie 3 Surprise management Edzard Boland, NLR/HUFAG

Het is mogelijk 2 van de 3 parallelsessies bij te wonen. Meer informatie over de sessies bij inhoud.

12.40 uur Ronde 1

13.55 uur Wissel

14.05 uur Ronde 2

15.30 uur Plenaire afsluiting door Bob van Asselt

16.00 uur Borrel
 

Inhoud parallelsessies

Parallelsessie 1
Een (sociaal) veilig sportklimaat,
begeleid door Bert Bode, vertrouwenspersoon bij het NOC*NSF.
Het nieuwe KNVvL beleidsdocument een veilig sportklimaat is een onderwerp geïnitieerd door NOC*NSF. Ieder individu moet zich veilig en prettig voelen in onze sport en zichzelf kunnen zijn. Toch kunnen situaties ontstaan waarin ongewenst gedrag wordt ervaren. Dat kan zijn: intimidatie, agressief gedrag, seksueel ongewenst gedrag. De kans is groot dat ook in jouw vereniging dingen gebeuren die onder de noemer ongewenst gedrag vallen. Wat kun je als organisatie zelf doen om je leden in een veilige omgeving te laten functioneren?  Wat heeft de KNVvL te bieden?
De jarenlange ervaring van Bert Bode staat garant voor een deskundige begeleiding van dit lastige onderwerp. In de huidige tijd een must voor elk bestuur om zich hierin te verdiepen!

Parallelsessie 2
Veiligheidscultuur en veilig melden,
begeleid door Bob van Asselt. Safety en Human Factors trainer en voormalig Luchtmachtvlieger (1975 - 2005).
De (vlieg)technische veiligheid heeft te maken met een gezamenlijke verantwoordelijkheid, met zijn allen zorgen dat we veilig kunnen vliegen. Dat betekent ook elkaar ergens op aan durven te spreken als iets niet in orde is. Maar hoe doe je dat, zonder in de sfeer van klikken terecht te komen? Ook het vertellen van je eigen missers hoort hierbij.
Als er iets te rapporteren valt dan is het praktisch als dit op een eenvoudige manier en veilig (anoniem) kan en dat we iets met deze informatie kunnen doen. Leren, liefst ook van elkaar. Een centraal registratiesysteem.
De KNVvL is het afgelopen jaar druk bezig geweest een systeem op te zetten wat aan de voorkant gebruiksvriendelijk is en aan de achterkant een waardevolle database oplevert waar we met zijn allen van kunnen leren. De KNVvL als kenniscentrum, voor leden en door leden, maar ook als aanspreekpunt richting de overheid. Het signaleren van trends, wat kunnen we er tegen doen? Leren van elkaar!
Voor iedereen die iets in de luchtvaart doet een leerzaam onderwerp. Een aanrader voor veiligheidsmanagers.

Parallelsessie 3
Surprise management,
begeleid door Edzard Boland, NLR/HUFAG.
Een andere uitdaging in het kader van veiligheid is als luchtsporter in de lucht je eigen grenzen te bewaken. Bij competities is dit regelmatig een issue, een besluit vanwege veiligheid gaat vaak ten koste van het resultaat.
Besluitvorming: hoe ga je om met verrassingen, een compleet onverwachte gebeurtenis? Hoe neemt men vervolgens die beslissingen? Bewust/onbewust/technisch aangeleerd? BIj het NLR heeft men hier onderzoek naar gedaan en Edzard vertelt ons hierover.
Naast het veiligheidsaspect heeft dit ook een directe link met (top)sport, ook hier wordt men geconfronteerd met verrassingen. Dit onderdeel wordt verzorgd door de HUFAG, de Human Factors in Aviation Group.
 

Inschrijven

De dag is inmiddels geweest, isnchrijven is daadoor niet meer mogelijk.

Heb je nog vragen, neem dan contact op met Frouwke Kuijpers, frouwke.kuijpers@KNVvL.nl.

Foto's 2016

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Lid wordenMeer info

Lid worden van de grootste organisatie van luchtsporten? Klik hier.

locaties meer info