Op zondag 8 september 2019 vonden op Terlet een paar bijzondere vluchten plaats. Vorig jaar overleed Arnhem veteraan Iain Bonner. Hij was Glider Pilot tijdens de slag om Arnhem. Op 19 september 1944 landde hij met zijn Horsa zweefvliegtuig op landing zone L bij de Johanna Hoeve, vlakbij waar nu sportcentrum Papendal is. De familie had het plan opgevat om zijn as in Oosterbeek te begraven bij die van Des Page. Des en Iain waren onafscheidelijke vrienden

Airborne herdenking is aanleiding voor bezoek van veteranen - dierbare momenten

Op de eerste zaterdag in september wordt in Oosterbeek de Airborne Wandeltocht gehouden. Het is al weer jaren traditie dat hiervoor Britse veteranen worden uitgenodigd. Ook dit jaar hadden 8 veteranen met begeleiders de overtocht gemaakt, wederom in Londense taxi's. De Nederlandse Market Garden Foundation organiseert dit samen met de Britse Taxi Charity for Military Veterans. Dochter Fiona van Iain Bonner had als grote wens om samen met de as van haar vader een laatste vlucht in een zweefvliegtuig te maken, alvorens de as ter aarde te bestellen. De Gelderse Zweefvliegclub op Terlet kon die wens vervullen. Door de vlucht op de zondag na de Airborne Wandeltocht te plannen, konden de veteranen hierbij aanwezig zijn. Na een lunch in restaurant de Thermiekbel, ging het gezelschap naar de strip en kon de vlucht worden uitgevoerd. Vanuit de lucht waren het landingsterrein bij Papendal, het Airborne Museum, Hotel Dreyeroord, de Airborne begraafplaats en de John Frostbrug goed te zien.

Ook een honderdjarige veteraan maakt nog graag een zweefvluchtje

Na de landing van Fiona bleek dat Arnhem veteraan Ray Whitwell ook graag een vlucht wilde maken. Zijn leeftijd van 100 jaar was geen beperking. Hij genoot er enorm van.

derde generatie

Tot slot heeft Patrick, de kleinzoon van Iain, nog een vlucht gemaakt. Hij was zijn familie vanuit Wales achterna gereisd, om de gebeurtenissen niet te missen.

Al met al een dag om nooit te vergeten.

Tekst en foto's Liesbeth en Arjan Vrieze