In Lake Keepit [NSW] in Australië worden tussen 4 en 17 januari 2020 de FAI wereldkampioenschappen zweefvliegen voor vrouwen gevlogen. Er zijn 47 deelneemsters uit 10 verschillende landen.
Nederland is daar helaas niet bij, maar er zijn wel wat Nederlanders aanwezig hier.
Frouwke Kuijpers is de chief steward, Diana en George Schuit zijn Nederlanders maar komen als piloot en crew/TC uit voor Luxemburg waar zij wonen en Ritz de Luij is aanwezig als schrijfster van haar blog soaring.eu.
Ook aanwezig als oud-Nederlander en als crew van de Australische vliegster Jenny Ganderton: Robert Smits, lang geleden lid van de WBAC. Hij spreekt nog steeds vloeiend Nederlands, met een vloeiend Brabants accent!

Ambivalente gevoelens...

Australië is getroffen door de meest verschrikkelijke branden in de geschiedenis. Naast de droefheid over het verlies van fauna en flora is er verdriet over 2000 verloren huizen en meer dan 20 doden. Toch gaat het Australische leven hier en dus ook het vliegen gewoon door, de branden zijn ruim 500 km weg. Het is een hard land zoals ze het zelf zeggen, ook dit zullen we overleven.

.. maar het vliegen is ook anders..

De branden en de droogte hebben ook invloed op het vliegen hier. Slecht zicht door de rook maar ook door zandstormen. Omdat het hier bijna een jaar onvoldoende heeft geregend is alle begroeiing weg en heeft de wind vrij spel. Met name ‘s avonds als er een seabreeze komt opzetten, komt het zand als een dikke rolwolk binnendrijven. Indrukwekkend.
Dit, samen met de extreme hitte (dagen lang 40 gr C) maakt het vliegen hier in Lake Keepit enerverend, mooi maar ook vermoeiend. Daarom is er na 7 vliegdagen zaterdag een rustdag gepland.
Eigenlijk is het 'Keepit' nu, omdat het meer is verdwenen ; nog maar 6 % van wat er aan water MOET zijn , is er nog.

Tekst: Ritz de Luij