Op 24 oktober heeft het NMM samen met elf andere musea uit Nederland een verklaring tot samenwerking in Museum Prinsenhof in Delft getekend. Het gezamenlijke doel is met elkaar de geschiedenis van Nederland te laten zien. Hiermee laat het NMM verschillende aspecten uit de geschiedenis van ons land zien. Verschillende topstukken in de vaste expositie worden in de schijnwerpers geplaatst.
In het Nationaal Militair Museum zijn de volgende topstukken geselecteerd voor de Canon van Nederland.

In themaruimte 'Oorlogen'

De Brencarrier: een veelgebruikt rupsvoertuig tijdens de dekolonisatieoorlog in Nederlands-Indië. Elke militair die in gemotoriseerde patrouilles wordt verplaatst, kent het voertuig.

Fokker D.21: Nederlands gevechtstoestel uit de Tweede Wereldoorlog. De Fokker staat symbool voor de ongelijke strijd tijdens de meidagen van 1940.

Mercedes Benz: patrouillevoertuig van de Nederlandse Special Forces in Afghanistan. Hierin rijden ze tijdens nachtelijke verkenningen en speciale missies.

Hakenkruisvlag: oorlogstrofee van Nederlandse commando’s. Tijdens de Slag om de Schelde (2 oktober - 8 november 1944) veroveren Nederlandse commando's deze vlag op de Duitse troepen.

In Arsenaal

Helm van Schelte van Aysma: een Nederlandse kolonel uit de Tachtigjarige Oorlog. Deze helm is van Schelte Aysma (1578-1637), een Friese kolonel uit het Staatse leger dat tegen de Spanjaarden vocht.

YPR: het standaard pantservoertuig van de Nederlandse blauwhelmen in Bosnië-Herzegovina. Dit exemplaar is nog het enige met de daar gebruikte opstelling met mitrailleurs in plaats van het oorspronkelijk, veel zwaardere 20mm-kanon. Voor veel Nederlandse militairen is die lichte bewapening symbolisch voor hun beperkte mandaat. De missie eindigde dramatisch met de moord op meer dan 8.000 Bosnische moslims.

Kijk voor meer informatie op www.nmm.nl.