KNVvL werkt al lange tijd samen met het KNMI. Sommige luchtsporten kunnen via https://nieuw.luchtvaartmeteo.nl weerberichten opvragen, maar voor drones is het nog niet zover.

Tijdens de Technical User Consultation (TUC) van 10 mei jl, gaf het KNMI presentaties over de stand van zaken en een blik in de toekomst. Ook kon men deelnemen aan excursies naar de weerkamer en naar het meetveld.

KNMI is continue bezig om hun dienstverlening te verbeteren. Eind dit jaar hopen ze de nieuwe supercomputer in IJsland in gebruik te mogen nemen. Daardoor gaat de update frequentie van voorspellingen van 3 naar 1 uur en wordt de resolutie een stuk beter. De hele IT ondersteuning is de afgelopen jaren op de schop gegaan. Er is afscheid genomen van vele oude applicaties en daarvoor in de plaats is een moderne ICT infrastructuur gekomen waarop heel flexibel nieuwe applicaties gebouwd kunnen worden. Deze nieuwe applicaties wil men graag met de gebruikers van de weer informatie samenstellen. Onze afdeling zal in de tweede helft van 2023 daar sterk aan gaan bijdragen. Ook met U-space in het achterhoofd, waar een "weather service provider" de weerdiensten levert. Zeer waarschijnlijk zal dit het KNMI voor Nederlandse U-space gebieden worden.

Excursie naar het meetveld bij het KNMI in de Bilt.

Tijdens deze TUC was veel aandacht voor onbemande luchtvaart. Voor ANWB medical services gaf Simon Prent een presentatie over hun dienstverlening en ging in op hun medical drone. Daarmee gaat binnenkort een nieuwe set van BVLOS tests beginnen tussen de Isala ziekenhuizen van Meppel en Zwolle. Ook gaf Simon een kijkje in de keuken wat betreft het aantal medical drones in de nabije toekomst. Meer informatie via deze link.

Dick Moonen van het KNMI gaf ook een presentatie over U-space en drones. Het KNMI is zich al aan het voorbereiden om de Nederlandse weather provider voor U-space gebieden te worden. Dick gaf aan dat daar al voorbereidende gesprekken met het ministerie voor waren en dat in de tweede helft van 2023 een uitgebreide informatie inwinningssessie komt met betrokken van U-space. KNVvL afdeling Drones | Onbemand is daarvoor uitgenodigd en zal zeker deelnemen. KNVvL leden worden hierbij uitgenodigd om input te leveren. Als eerste via [email protected], en bij voldoende input van meerdere leden zullen we een avond inplannen. De verkregen informatie zal meegenomen worden in de gesprekken met het KNMI.