Op maandagochtend 9 september bracht minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen een werkbezoek aan de KNVvL, dit om kennis te maken met de luchtsporten. Deze gelegenheid was georganiseerd op Breda Airport, in de volksmond vliegveld Seppe. Zij werd welkom geheten door havenmeester Jan Voeten en KNVvL-voorzitter Ronald Schnitker.

Toespraak Schnitker

In een korte toespraak memoreerde Schnitker de al meer dan honderd jaar bestaande band tussen de KNVvL en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In de beginjaren van de luchtvaart was het de KNVvL die Nederland luchtvaartgezind maakte en de minister van Waterstaat adviseerde bij het opstellen van de eerste Luchtvaartwet. Volgens Schnitker wisten we vroeger niet beter dan dat het ministerie van I&M de luchtvaartautoriteit was, maar de laatste 10 jaar is dat beeld aan het vervagen. Hij doelde daarbij op de decentralisatie van luchtvaarttaken naar de provincies en de recente uitspraak van de Raad van State die heeft uitgemaakt dat anderen dan de ministers van I&W en Defensie stukken luchtruim kunnen beheren. Met de opmerking dat het uitoefenen van luchtsporten in Nederland steeds lastiger wordt vanwege afnemende mogelijkheden in de lucht en op de grond, maakte hij een bruggetje naar het boek ‘Preserving Airspace Access for Airsports’, dat hij samen met Dick van het Kaar schreef. Hij overhandigde Cora van Nieuwenhuizen een exemplaar.

Luchtsporten

Nadat er een promotiefilm over luchtsporten in Nederland was vertoond, werd de minister de gelegenheid geboden om deze luchtsporten van dichtbij te bekijken. Zij werd rondgeleid door KNVvL-directeur Ronald Termaat langs diverse opstellingen binnen en buiten de hangaar. Daar gaven vrijwilligers uit de verschillende afdelingen uitleg over de ins en outs van hun luchtsport, o.a. qua materiaal, veiligheid en luchtruim. Onder een blauwe hemel werden live demonstraties gegeven van modelvliegen, paramotor, schermvliegen, ballon inflaten en een drone. Zweefvliegen en deltavliegen gaven een static show. KNVvL-medewerker Ronald Overdijk zag er op toe dat alle onderdelen op tijd aan bod kwamen.

Parachutesprong

Over de vraag aan de minister of er een luchtsport is die zij in de praktijk zou willen meemaken hoefde zij niet lang na te denken: het maken van een parachutesprong. Met Wytse Dijkstra maakte zij vervolgens een tandemsprong vanaf 10.000 voet hoogte. Arjan Vermeij - accountmanager KNVvL bij het ministerie - die haar op het werkbezoek vergezelde was vol bewondering over de moed van zijn minister. Cora van Nieuwenhuizen was duidelijk enthousiast over de enerverende ervaring die zij had opgedaan. Uiteraard heeft zij foto's en video van haar sprong ontvangen.

Geslaagd evenement

Al met al was het een zeer geslaagd evenement, waarbij de KNVvL de gelegenheid heeft gehad om de minister uit te leggen waarom meer dan 15.000 Nederlanders plezier beleven aan het uitoefenen van een luchtsport en wat de KNVvL er allemaal aan doet om dit in goede banen te leiden.