iConspicuity and U-space airspace

"The two innovative concepts that can help to make European skies safer for Rotorcraft/Drones and General aviation."
("conspicuity" vrij vertaald: zichtbaarheid)

Het lijkt een utopie, drones en GA samen in één luchtruim. Niets is minder waar. In Keulen, de standplaats van EASA, wordt hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Het doel van het project "iConspicuity and U-space airspace" is om op een zo simpel mogelijke manier luchtruim beschikbaar te maken voor alle vormen van luchtvaart. Niet iedereen opgesloten in zijn eigen kleine gebiedje, maar samen in U-space airspace.

ADS-B Light

De introductie van ADS-B light moet dit allemaal mogelijk maken. In het kort komt het neer op dat bestaande elektronische apparatuur zodanig wordt aangepast dat ze elkaars data kunnen ontvangen. Mobiele telefoons maken hier ook onderdeel vanuit. Voor de bestaande luchtruimgebruikers zou een simpele update van de huidige apparatuur voldoende moeten zijn om ADS-B Light compliant te worden.

Presentatie

Wil je hier meer over weten? Bekijk de volledige presentatie van Vladimir Foltin (eerste 'technical presentation') op de homepage van het EASA Rotorcraft and VTOL Symposium 2021 in Keulen.

Vladimir Foltin, werkzaam bij EASA, is één van de drijvende krachten van dit project. Hij is ooit begonnen als luchtverkeersleider en is nu werkzaam bij EASA. Voor veel zweefvliegers is hij geen onbekende: hij is al jaren lid van het Slowaakse Nationale zweefvlieg team en heeft als deelnemer al veel WK's en EK's gevlogen. Daarnaast is hij secretaris van de FAI-International Gliding Committee (IGC).

Als geen ander weet hij samen met zijn collega's alle belangrijke aspecten vanuit de verschillende hoeken bij elkaar te brengen op een manier die voor alle luchtruimgebruikers haalbaar is.

Symposium

Op 16 en 17 november vindt een symposium over dit project plaats. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van EASA.

16 November 14:00 - 17:00 CET
17 November 09:00 - 17:30 CET