Recentelijk kwam een RIVM rapport beschikbaar over de beleving van de kleine luchtvaart in Nederland. De rapportage is een uitwerking van het thema ‘kleine luchtvaart’ van het Onderzoek Beleving Woonomgeving (OBW) 2021.

Doel was om de impact en hinder hiervan in kaart te brengen. Natuurlijk wil iedereen zo min mogelijk hinder (van anderen) ondervinden. Het rapport vermeldt een aantal interessante zaken. In het algemeen wordt er weinig hinder van de kleine luchtvaart ondervonden, zeker in vergelijking met wegverkeer. De inzet van helikopters voor maatschappelijke vluchten (militair, medisch) kunnen echter veel minder op draagvlak kunnen rekenen en zorgen voor de meeste ernstige hinder en slaapverstoring. Voor de General Aviation – die niet lager mag vliegen dan 500 voet behoudens landingen/opstijgen - leveren rondjes vliegen (meestal lesvluchten) en rondvluchten de meeste hinder op.

Voor de KNVvL en ons allen is het natuurlijk goed om te lezen dat een meerderheid van de mensen kan genieten van de kleine luchtvaart. Net als wij als beoefenaars. Drones zijn hier van weer een uitzondering op, maar dat is vaker een privacy issue dan een geluidsissue.

Klik hieronder op het bestand om het volledige RIVM rapport te lezen.

Bestand Type Grootte
Beleving van kleine luchtvaart in Nederland 2022 0099 pdf 778,544 KB