Negentig jaar geleden, op 11 juni 1930, begonnen de vier gebroeders Hunter hun reis om het wereldrecord voor Duurvliegen te verbreken. De vlucht zou uiteindelijk maar liefst 23 dagen duren.

De rollen van de broers werden als volgt verdeeld: John en Kenneth waren de piloten van het recordvliegtuig The City of Chicago. Albert en Walter werkten als tankploeg in de Big Ben. Samen bleven ze 553u 41m 30s in de lucht, op een afstand die gelijk is aan anderhalf keer rond de hele wereld.

John en Kenneth Hunter
John en Kenneth Hunter

The City of Chicago, een vliegtuig van Stinson-Detroiter, vertrok op 11 juni vanaf Sky Harbor Airport, Verenigde Staten. Op 4 juli 1930 moesten ze op dezelfde locatie landen vanwege technische problemen.

De vlucht verliep allesbehalve soepel. Er moesten veel reparaties worden uitgevoerd, van het oliën van motoronderdelen tot het vervangen van vliegtuigonderdelen. De broers voorzagen de moeilijkheden die zich tijdens de vlucht zouden kunnen voordoen en hadden aan beide zijden van het vliegtuig een externe loopbrug aangelegd. Dankzij deze speciale uitrusting kon Kenneth, de jongste broer, de cabine verlaten en - met groot persoonlijk risico - toegang krijgen tot zowel de motor als de staart, om controles en reparaties uit te voeren.

Kenneth op de loopbrug
Kenneth op de loopbrug

Bron: FAI