Luchtvaarticoon Martin Schröder zat vele jaren in de Raad van Advies van de KNVvL, waar hij zich met grote passie inzette voor de lichte luchtvaart. Op 4 maart 2024 nam Martin afscheid van deze Raad. Als blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet besloot de KNVvL hem op 24 mei te eren met de "Lifetime Achievement Award". Deze datum was zorgvuldig gekozen, aangezien het precies 66 jaar geleden was dat Martin Air Charter werd opgericht, een luchtvaartmaatschappij die miljoenen passagiers naar hun vakantiebestemmingen heeft gebracht.

De ceremonie vond plaats in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Hoewel Martin op de hoogte was van de ceremonie, was hij zichtbaar verrast door de prominente figuren uit de luchtvaart die aanwezig waren om hem te eren. Onder hen waren astronaut André Kuipers, voormalig KLM-president Peter Hartman, en het voltallige KNVvL-hoofdbestuur. Ook de burgemeester van Noordwijk was aanwezig om deze bijzondere inwoner te eren.

Tijdens de ceremonie werden veel herinneringen opgehaald door topfiguren uit de luchtvaartsector, waaronder Michiel van Dorst van Luchtverkeersleiding Nederland en KNVvL-voorzitter Denise Eikelenboom.

"Zijn ontembare geest en doorzettingsvermogen hebben hem tot grote hoogten gebracht. De lucht was niet de limiet voor Martin; hij wilde naar de sterren," aldus Denise Eikelenboom. Denise herinnerde zich haar eigen jeugdervaring met Martinair. Ze had als kind slechts één keer gevlogen, en dat was met Martinair, waarvan ze een luchtvaart speldje kreeg dat ze zelfs op haar schoolfoto droeg. Martin en zijn gezin straalden tijdens de verschillende toespraken, waarin duidelijk werd dat hij een enorme inspiratiebron is voor vliegend Nederland.

Na de toespraak van Denise werd de Lifetime Achievement Award aan Martin uitgereikt. Vervolgens vertelde Tineke Schröder, die haar man leerde kennen toen zij stewardess was, over de warme gevoelens die Martin al sinds de jaren '50 voor de KNVvL koestert. Voor Martin is de KNVvL een belangrijk instituut waar jongeren kunnen kennismaken met de luchtvaart. Vanuit de verschillende luchtsporten stromen jongeren bijvoorbeeld makkelijker door naar trajecten voor verkeers- of militair piloot. Martin ziet de KNVvL dan ook als de kraamkamer van de Nederlandse luchtvaart. Hij was zichtbaar verguld met deze eer en benadrukte dat hij alles te danken heeft aan zijn vrouw Tineke.

Wij feliciteren Martin nogmaals met deze prachtige en welverdiende eer!