De eerste editie van Free Air trok honderden bezoekers naar vliegveld Westerwolde om kennis te maken met deltavliegen. Deze open dagen van deltavliegschool Delta Fly Adventures boden een gevarieerd programma dat interessant was voor piloten én geïnteresseerden. In totaal bezochten op 7, 8 en 9 juni ongeveer 1.000 mensen uit het hele land dit evenement nabij Stadskanaal, wat het tot een groot succes maakte.

Kennismaken met de sport

Ondanks de windkracht van 4 à 5 bft en een bui op zaterdag, was er genoeg te beleven op de grond. Bezoekers deden mee aan grondoefeningen met een deltavlieger onder begeleiding van een instructeur, virtueel deltavliegen in een 3D-simulator en luisterden naar lezingen van de Nederlands kampioen en kernploegleden. Voor kinderen waren er activiteiten zoals deltavliegers vouwen en een kleurplatenwedstrijd. Op zondag gingen de meeste introductievluchten van ULV-vereniging Westerwolde wel door, hoewel de wind ook daar voor uitdagingen zorgde.

Veel interesse tandemvluchten en lessen

Veel bezoekers toonden interesse in een introductievlucht of -cursus. Ze waren verrast door de eenvoud en toegankelijkheid van deltavliegen. Geen cockpit, geen motor, geen instrumenten maar één met een simpele vleugel van doek en buizen, vliegen op gevoel. De introductievluchten die vanwege de wind niet door konden gaan, worden later deze maand ingehaald.

Omwonenden positief

Ook de omwonenden waren enthousiast. Velen bezochten het evenement en vonden het juist prettig dat de vliegers aan de grond bleven. "We zien het groene vliegtuigje met de delta’s vaak overvliegen, en nu kunnen we ze van dichtbij bekijken," was een veelgehoorde opmerking. Ondanks de toename van de gemotoriseerde DragonFly-vluchten om de deltavliegers de lucht in te slepen, ervaren de buurtbewoners geen overlast. "Als we de deltavliegers in de lucht zien, weten we dat het mooi weer wordt," aldus een omwonende.

Goede samenwerking Vliegvereniging Westerwolde

Gemotoriseerd en ongemotoriseerd vliegen gaan al jaren goed samen op vliegveld Stadskanaal. Op zondag organiseerde Vliegvereniging Westerwolde ook een open dag, wat resulteerde in een succesvolle samenwerking en een combinatie van beide luchtsporten voor de bezoekers.

Uitslag fotowedstrijd zaterdag 22 juni

De fotowedstrijd Capture The Sky trok fotografen uit de regio, die een unieke blik achter de schermen kregen en de delta’s en piloten van dichtbij konden vastleggen. De dynamische luchten boden een prachtige achtergrond. De fotografen hebben nog een week om hun foto’s te bewerken en in te zenden. De uitslag wordt op zaterdag 22 juni bekendgemaakt.

Op naar FreeAir 2025!

Na het succes van de open dagen dit jaar en de goede samenwerking met Vliegvereniging Westerwolde, kijken we uit naar een nog grotere editie in juni 2025. De voorbereidingen voor FreeAir 2025 zijn gestart!

- - -

Meer informatie: Delta Fly Adventures https://deltaflyadventures.com/free-air-deltavliegen-open-dagen-bij-delta-fly-adventures