Het Luchtvaartregister bestaat 100 jaar. Om dat te vieren hebben ze een korte geschiedenis geschreven, mét foto's.

100 jaar luchtvaartregister

Op 13 september 2020 bestaat het Register voor Nederlandse burgerluchtvaartuigen 100 jaar. Om dit te vieren, vind je hieronder een korte geschiedenis en een paar mooie foto’s.

Schweriner Flugzeugwerke

Op 13 september 1920 schreven de medewerkers van het Register het eerste luchtvaartuig in: een FII. De meeste mensen hebben het dan over een Fokker FII (f2). Toch klopt dit niet helemaal. Het toestel werd gebouwd door Schweriner Flugzeugwerke. Het eerste luchtvaartuig werd dan ook opgenomen als Schweriner Flugzeugwerke FII onder inschrijfnummer 1 in boek 1.

Hier begon het mee (© Airhistory.net)
Hier begon het mee (© Airhistory.net)

Een flinke reis

Het Register voor Nederlandse burgerluchtvaartuigen werd in 1920 belegd bij het Bureau Luchtvaart van het Ministerie van Waterstaat. In 1930 werd het Register ondergebracht bij de Rijksluchtvaartdienst (RLD), die toen werd opgericht. Later ging de RLD op in de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). De IVW ging op in de Inspectie Leefomgeving en Transport en het luchtvaartuigregister ging mee.

Originele inschrijfboeken

Vanwege de COVID-19 pandemie zal je weinig feestelijkheden meemaken. Maar als je het Aviodrome bezoekt, kun je enkele originele inschrijfboeken achter glas bekijken. De ILT heeft ervoor gezorgd dat daar 2 jaar lang 3 boeken liggen. Je mag die tot en met 10-10-2021 bekijken.

Het beroemdste vliegtuig uit de Nederlandse luchtvaarthistorie (© Aviacrash.nl)
Het beroemdste vliegtuig uit de Nederlandse luchtvaarthistorie (© Aviacrash.nl)

Van papier naar digitaal

In de loop van honderd jaren veranderde de wereld drastisch en het luchtvaartuigregister veranderde mee. Eerst werden de medewerkers nog geselecteerd op schoonschrift, maar nu zijn het digitale tijgers. Van een papieren werkelijkheid nam het Register al enige tijd geleden afscheid. Met het huidige computersysteem is er een compleet digitale output. Ook alle papieren post die nog binnenkomt, bereikt de medewerkers digitaal.

Het begin van de olifanten onder de vliegtuigen (© Airliners.net)
Het begin van de olifanten onder de vliegtuigen (© Airliners.net)

Medaille

De meeste activiteiten van het luchtvaartuigregister gebeuren buiten de spotlights. Toch koos de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) op 10 januari 2004 voor een feestelijk moment. Piet de Geus, een vorige beheerder, kreeg een onderscheiding: een bronzen medaille van de vereniging.

Piet de Geus met medaille, 2004 (© Intern blad IVW)
Piet de Geus met medaille, 2004 (© Intern blad IVW)

Terugkijkend op 100 jaar, is het luchtvaartuigregister bij de tijd gebleven en voorbereid op de toekomst.

(© Airhistory.net)
(© Airhistory.net)