Een selectie van de Nederlandse kernploeg is uitgezonden voor de race onder de wolken met zo’n 105 andere piloten uit 22 landen waarin gestreden wordt om het wereld kampioenschap tijdens het WK deltavliegen dat van 8 tot 18 augustus plaatsvindt in Kruševo, nabij de Albanese grens in Macedonië.

In dit 10 dagen durend WK starten de delta piloten vanaf een 1350m hoge berg, vanwaar ze taken met hoogtes tot zo’n 3000m boven het, zowel bergachtige, als wel vlakke land vliegen. Met de verwachte uitstekende weersomstandigheden in de Balkan, kunnen de grootst gevlogen afstanden in deze fysiek zware wedstrijd wel meer dan 150km gaan bedragen, waarbij vluchtduren van 5 tot 6 uren niet ondenkbaar zijn.

Tijdens een delta vliegwedstrijd vliegen de deelnemers, door telkens gebruik te maken van thermiek, elke dag in meerdere uren een route van vele tientallen kilometers afhankelijk van de weersomstandigheden. De route gaat via vooraf bepaalde gps-keerpunten naar goal. Er worden dagelijks punten toegekend voor de snelheid en de gevlogen afstand. Wereld kampioen is de man of vrouw die na de tien wedstrijddagen de meeste punten heeft.

Vanwege de zware omstandigheden is er door de kernploeg voorafgaand aan deze wedstrijd veel gewerkt aan de conditie en is er getraind in diverse wedstrijden, variërend van Frankrijk, Spanje, Slovenië, Duitsland en Nederland. De selectie voor het WK bestaat uit Arne Tänzer uit Utrecht; Gijs Wanders uit Driebergen; Joost Eertman uit Rossum; Sander van Schaik uit Simonshaven en Anne Conijn uit Besse sur Issol (F).

Resultaten zijn te volgen op www.hgworlds2021.mk (aangezien de 2021 versie vanwege Covid-19 2 jaar doorschoof naar 2023) en tijdens vliegdagen is team dutchmen flying te volgen op www.dutchmenflying.com.