Veilig deltavliegen heb je voor het grootste deel zelf in de hand. Bij die veiligheid komen erg veel aspecten kijken. Niet alleen het materiaal waar je mee vliegt is belangrijk, maar ook de vliegomstandigheden (het weer, je vliegmaten, drukte op de stek, de aard van de stek zelf) en hoe je die dag in je vel zit. Tijdens je cursusdag leer je gaandeweg omgaan met al die aspecten. Omdat wij veiligheid ontzettend belangrijk vinden, organiseren we daarnaast elk jaar een paar bijeenkomsten waar die veiligheid centraal staat.

De veiligheidsdagen van de afdeling Deltavliegen van de KNVvL staan open voor alle piloten die interesse hebben in veiliger vliegen. Het meedoen aan zo'n veiligheidsdag is verplicht voor iedereen die zijn B2 of B3 wil halen. De onderwerpen kunnen per keer wijzigen, maar het thema van deze dag is altijd veiligheid, een onderwerp dat iedereen die deze sport beoefent aangaat.

Eigen schuld, dikke bult - de human factors

Een van de belangrijke onderwerpen tijdens de veiligheidsdagen is 'human factors'. Menselijke factoren, dus alles wat wij als mensen met vliegen doen en dus ook fout zouden kunnen doen. Door je bewuster te zijn van de enorme rol die ons eigen doen en laten en onze eigen mentale processen spelen bij het vliegen, kun je een hoop narigheid vermijden. De discussie over human factors is bedoeld om piloten meer bewust te maken van de risico's van onze sport en de rol die de piloot daarin speelt. In de civiele luchtvaart is 70% van de grote ongevallen te wijten aan menselijke fouten; bij het deltavliegen ligt dit waarschijnlijk dichter in de buurt van de 95%.

Interesse? Meld je aan

Wil je graag naar een veiligheidsdag, of wil je een B2 of B3 halen en ben je er nog niet geweest? Stuur dan een e-mail naar de secretaris van de afdeling. Die geeft je dan een seintje zodra er een nieuwe datum is geprikt.

Eerstvolgende bijeenkomsten

Elk jaar proberen we een veiligheidsdag te organiseren, maar alleen als zichdaarvoor voldoende deelnemers aanmelden. Om de discussies op zo'n dag zinvol te maken, hanteren we een minimum. Er geldt een maximum; de inschrijvingen gaan op basis van aanmelddatum.

Data en kosten:

  • Datum: zaterdag 10 februari 2024
  • Aanvang: 10:00 (inloop v.a. 09:30)
  • Einde: 17:00
  • Kosten: € 25 voor leden van de KNVvL, € 50 voor niet-leden
  • Adres: Houttuinlaan 16-a, Woerden
  • Aanmelden: mail de secretaris