Voor het voorbereiden van een overlandvlucht dienen een aantal zaken nagekeken te worden alvorens aan de vlucht te beginnen. Behalve een grondige studie van het te verwachten weer, moet je ook goed weten waar je wel en niet mag vliegen en onder welke voorwaarden.

Luchtruimklassificatie

Waar mag ik vliegen en waar niet. Deltavliegpiloten mogen (aangenomen dat ze geen toestemming hebben aangevraagd voor een ontheffing en geen 2-weg communicatie met luchtverkeersleiding hebben), uitsluitend in klasse E,F en G vliegen.

Uiteraard kan dit op de papieren kaart worden gechecked, maar ook online is deze informatie te vinden. Je weet dan zeker dat je de laatste informatie hebt.

Luchtruim klasses Nederland

Voor de volgende link, de AIS van Duitsland, dien je eerst een gratis account aan te maken. Daarna kun je in het menu "Flight Preparetation -> VRFeBULLETIN kiezen en ICAO aanvinken op de kaart), of direct onderstaande link indien je al bent ingelogd.ICAO kaart rondom Duitsland (AIS Duitsland)

Prohibited, Restricted, Danger, Temporary Seperated/Reserved Areas

Naast de airspace klasse dien je ook te checken of er gebieden op je route liggen waar je niet mag komen of moet oppassen. Sommige gebieden zijn permanent verboden (en sommige alleen indien aangekondigd in NOTAMs).

Nederland:

Kaart
Verklaringen

Duitsland:
Zie wederom ICAO kaart rondom Duitsland van AIS Duitsland)
Actieve restricted areas
Transponder Mandatory Zones (TMZ)

Nederland is grotendeels overdekt met TMZs. Hier mag je zonder transponder (en zonder toestemming) niet invliegen. Let op dat op de kaart onder punt (2) is aangegeven dat deltavliegers in sommige gevallen een hogere limiet hebben.

TMZ Kaart Nederland

Notam's

Notam's zijn berichten voor piloten over zaken van tijdelijke aard. Het is belangrijk deze vlak voor de vlucht na te gaan, zodat je bijvoorbeeld niet per ongeluk in een militaire oefening beland of jezelf en andere luchtvaart in gevaar brengt. Er zijn verschillende websites waar je alle NOTAMS kunt checken (wereldwijd).

Wil je zoeken op een specifiek woord, kijk dan op de onderstaande link, selecteer "Free Text" in de drop-down box en type een woord in, bijvoorbeeld voor restricted areas in Duitsland: "ED-R", of voor de Temporary Restricted Area 83 in Nederland "TRA83":

FAA Notam Search

Weet je je route (ongeveer) en wil je kijken welke NOTAMs er van toepassing zijn op die route, kijk dan bij de link van AIS Duitsland. Eerst verplicht een vliegtuignummer invoeren (maakt niet uit, bv PH123) en vervolgens twee vliegveldcodes invoeren die ongeveer op de route liggen. Bijvoorbeeld van Stadskanaal naar Deelen ("EHST" en "EHDL"). Je kunt de NOTAM's in textvorm krijgen, maar ook op de kaart laten zien en dan aanklikken.

Nuttige links

AIS Nederland Home
AIS Duitsland Home
Open flight maps (interactieve kaart), Open flight maps Home
OpenAIP
Soaringweb Airspace bestanden (voor op je instrument)