Een selectie van de Nederlandse kernploeg is uitgezonden naar het Europees kampioenschap Deltavliegen in Kruševo, nabij de Albanese grens in Macedonië. Met 90 andere piloten, uit 21 landen, zal van 9 tot 20 juli gestreden worden om de Europese titel.

In dit 11 dagen durend EK starten de deltapiloten vanaf een 1350m hoge berg, vanwaar ze taken met hoogtes tot zo’n 3.000 meter boven het zowel bergachtige als vlakke land vliegen. Met de verwachtte uitstekende weersomstandigheden in de Balkan, kunnen de grootst gevlogen afstanden in deze fysiek zware wedstrijd wel meer dan 150km gaan bedragen, waarbij vluchtduren van 5 tot 6 uren niet ondenkbaar zijn.

Tijdens een deltavliegwedstrijd vliegen de deelnemers, door telkens gebruik te maken van thermiek, elke dag in meerdere uren een route van vele tientallen kilometers afhankelijk van de weersomstandigheden. De route gaat via vooraf bepaalde gps-keerpunten naar goal. Er worden dagelijks punten toegekend voor de snelheid en de gevlogen afstand. Europees kampioen is de man of vrouw die na de elf wedstrijddagen de meeste punten heeft.

Vanwege de zware omstandigheden is door de kernploeg voorafgaand veel gewerkt aan de conditie en is er getraind in diverse wedstrijden, in variërend Australië, Slovenië, Duitsland en Nederland.

De selectie voor het EK bestaat uit Arne Tänzer uit Utrecht, Gijs Wanders uit Amsterdam, Mario Campanella uit Rotterdam, Joost Eertman uit Oldenzaal, Araldo van der Kraats uit Enschede, Sander van Schaik uit Simonshaven en Emiel Jansen uit Elst.

Resultaten zijn te volgen op http://hgeu2018.mk en tijdens vliegdagen is team flying dutchmen te volgen op www.dutchmenflying.com en het YouTube kanaal van de kernploeg: www.dutchmenflying.com/youtube.